Los Angeles, California, USA. 10th January, 2016. Kate Winslet arrives at the Golden Globes, Los Angeles, CA Credit:  Sydney Alford/Alamy Live News

Oskarovka Kate Winslet naratorica je novog dokumentarca o okolišu

GREEN_300_listici_sredina

Vrijeme curi

Novi dokumentarac "Eating Our Way to Extinction" okupio je velika zvjezdana imena, a uloga naratorice pripala je glumici Kate Winslet. Publiku vodi na putovanje oko svijeta, od Škotske do Amazonske prašume, prepričavajući priče o proizvodnji hrane i njezinom utjecaju na okoliš.

Požari haraju diljem svijeta, uništavaju ekosustave, a više od 26.000 vrsta životinja sada je pod prijetnjom izumiranja. Ovo su samo neka od najhitnijih problema koji muče okoliš, a tema su novog dokumentarca o okolišu pod nazivom “Eating Our Way to Extinction” čija je naratorica oskarovka Kate Winslet. Film koji je okupio brojna poznata premijeru će imati 16. rujna, a zatim će digitalnu distribuciju imati nekad tijekom jeseni. Novi dokumentarac nastoji istražiti vezu između globalne prehrambene industrije (uključujući stočarstvo i komercijalni ribolov), ovisnost o fosilnim gorivima i trenutnu klimatsku krizu.


Film istražuje stvarne troškove ljudske prehrane – uključujući prijevoz, neodržive proizvode i uzgoj životinja za hranu. Također se ispituju kritična pitanja s kojima se suočava ljudski opstanak, poput nesigurnosti hrane, gubitka biološke raznolikosti i suše. Ali nije sve tako sivo – film nudi rješenja i pokazuje kako svatko od nas može napraviti razliku kroz praktične, održive promjene.

Hollywoodska A-lista postala je moćna sila u širenju poruka o klimatskoj krizi, a ovaj dokumentarac koristi moć slavnih da prenese te poruke. No sadrži i komentare znanstvenika i drugih poznatih osoba poput Sir Richarda Bransona. Iza dokumentarca stoji i ekolog i oskarovac Leonardo DiCaprio, koji kaže: “Ovo je film koji će buduće generacije poželjeti da svi pogledaju”.
Dokumentarac uključuje potresna svjedočanstva zajednica koje su najviše pogođene klimatskom krizom. Uglavnom su to ljudi koji žive u siromaštvu i domoroci.

“Naša Zemlja. Uvijek u toku i kretanju. Dinamična simfonija snaga koje djeluju istovremeno“, kaže Winslet u najavi filma. “No posljednjih godina postaje jasno da je naš svijet loše pripremljen i da vrijeme ističe”. Dokumentarac je prikupio više od 200.000 američkih dolara za crowdfunding na stranici Indiegogo. Podržala ga je tvrtka Blue Horizon koja ulaže u sektor alternativnih proteina, a režirali su ga braća Ludo i Otto Brockway, osnivači produkcijske kuće Broxstar Productions.

Veza između prehrambene industrije i ekološke krize

Veza između prehrambene industrije i globalne klimatske krize je očigledna. Kemikalije koje se koriste za zaštitu usjeva od insekata i vremenskih neprilika stvaraju otrovno oticanje koje uništava druge ekosustave. Komercijalni uzgoj stoke ima značajan utjecaj na okoliš. Osim što doprinosi zagađenju tla i vode, doprinosi krčenju šuma i gubitku biološke raznolikosti te kiselim kišama. Također je jedan od glavnih pokretača globalnog zatopljenja. Naime, uzgoj stoke za hranu diljem svijeta odgovorno je za približno 18 posto svih emisija stakleničkih plinova.


“Naš prekrasan planet prošao je neke velike prekretnice i ubrzano idemo prema svijetu koji bi uskoro mogao postati negostoljubiv za ljude. Istraživanje sada pokazuje da je glavni pokretač uništavanja okoliša i gubitka bioraznolikosti naša nezasitna potražnja za mesom i mliječnim proizvodima”, objasnio je Otto.
Glumičina uloga naratorice dokumentarca nije pretjerano iznenađujuća budući da ona već dugi niz godina ne jede meso. “Naš hladnjak uvijek je pun špinata, kelja i krastavaca. Ja sam vegetarijanka, a moj suprug je vegan, pa u našem domu veliki se fokus stavlja na biljnu prehranu”, rekla je. “Suprug je tek nedavno postao vegan pa je to bilo jako edukativno iskustvo jer smo oboje naučili kako biti maštovitiji s hranom”.

PHOTOS BY: Eating Our Way to Extinction, Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.