nikolay-dimitrov-zkIFoxKxY_Q-unsplash

Osim po knjigu, irski školarci i roditelji od sada u knjižnicu mogu i po bicikl

GREEN_300_listici_sredina

Olakšavanje transporta djeci i roditeljima

Knjižnica za bicikle? Upravo su to dobili irski školarci i njihovi roditelji u Dublinu. Cilj je pojačati održivu mobilnost u gradu i pružiti roditeljima mogućnost transporta djece bez automobila.

Ovog je tjedna u Dublinu otvorena prva školska knjižnica za bicikle. Da, dobro ste pročitali. Naime, tamošnji školarci kao i njihovi roditelji moći će u sklopu svoje obrazovne ustanove na Harold’s Crossu posuditi bicikl potpuno besplatno. To će pomoći obiteljima da iskuse prednosti neovisne mobilnosti bez emisija. Kako za strane medije tvrdi Francesco Pilla, profesor kolegija Pametni gradovi na Sveučilištu u Dublinu i jedan od osnivača ovog projekta, ideja je dati roditeljima mogućnost izbora kada s djecom putuju u školu. Dok je biciklizam jedan od najjeftinijih oblika prijevoza, bicikli s dodatnim kolicima za djecu i e-bicikli mogu biti prilično skuplji i izvjesna je mogućnost da neke obitelji nemaju financijskih sredstava da ih kupe, a ovako mogu koristiti školska.

Ovo je posebno važno za kontekst mobilnosti u Dublinu, navodi se u izjavi iChargea, organizacije koja je pomogla u stvaranju knjižnice za bicikle koju također financira Europska komisija i podržava Znanstvena zaklada Irske. Nedavno je iCharge u izjavi za medije objasnio da se oko tri četvrtine putovanja u Irskoj obavlja automobilom, što ovu zemlju čini vrlo dalekom od ostalih u EU-u kada je u pitanju održiva mobilnost. Stoga je ideja iza iChargea pomoći u smanjenju broja automobila, što bi zauzvrat trebalo dovesti do sigurnijih cesta, manje nesreća i, što također vrlo važno, manje emisija CO2.

Smanjenje prometa pomoglo bi Dublinu da smanji lokalne emisije i ponudi bolju kvalitetu života stanovnicima. Osim toga, to bi također pomoglo dužnosnicima da ispune ambiciozna obećanja oko ugljika koja su dali posljednjih godina, poput pretvaranja Dublina u jedan od prvih 100 klimatski neutralnih gradova u EU do 2030. godine. Osim toga, Pilla je također istaknuo da lokalne vlasti u Dublinu mogu koristiti knjižnicu za bicikle u Harold’s Crossu kao pilot-projekt za širenje inicijative na druge škole u gradu. 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.