Ljeto je vrijeme za salate, koje naše tijelo opskrbuljuju vitaminima, mineralima i korisnim vlaknima, ali i hidratiziraju tijekom visokih temperatura. Prednost salata je i što je povrće najčešće u sirovom obliku, koji jamči maksimalnu snagu nutrijenata. Ako salatu začinite ljekovitim jabučnim octom i maslinovim uljem, koje je bogato omega masnim kiselinama, učinak po zdravlje bit će još bolji.
Mnogima omiljena salata od svježeg kupusa prava je bomba raznih korisnih nutrijenata, a njezini benefiti po naše zdravlje su mnogostruki. K tomu, zbog svog osvježavajućeg okusa, ova salata odlično se sljubljuje s ostalim jelima, ali izvrsna je i kao osvježavajući snack za ljetnih vrućina. Donosimo 8 opravdanih razloga zašto biste upravo ovu salatu svakodnevno konuzumirati kao prilog u svojim obrocima.
Bogat izvor nutrijenata
Iako kupus sadrži malo kalorija, vrlo je bogat zdravim i korisnim nutrijentima. Vitamina C, koji je važan antioksidans i koji potiče naše stanice na regeneraciju, sadrži gotovo u jednakoj količini kao agrumi. Kupus sadrži i male količine drugih mikronutrijenata, uključujući vitamin A, željezo i riboflavin, a vrlo dobar je izvor neprobavljivih vlakana te minerala kalija, kalcija, magnezija, fosfora i mangana.
Djeluje protiv upalnih procesa
Kronične upale u organizmu, koje se javljaju tijekom dužeg vremena, povezane su s mnogim bolestima, uključujući bolesti srca, reumatoidni artritis i upalnu bolest crijeva. Krstašice poput kupusa sadrže mnogo različitih antioksidansa za koje je dokazano da smanjuju kronične upale. Primjerice, kupus, sadrži snažan antioksidans antocijan, koji se pokazao učinkovit u sprečavanju raznih upala.
Održava ravnotežu crijevnog mikrobioma
Ovo hrskavo povrće prepuno je fitosterola (biljnih sterola) i vlakana pa pomaže u održavanju zdravlja probavnog sustava te potiče rast dobrih bakterija. Stoga, jedenje kupusa sjajan je način da svoj probavni sustav zadržite zdravim i sretnim.
Čuva zdravlje srca
Crveni kupus sadrži moćne spojeve koji se nazivaju antocijanini i koji su zaslužni za njegovu ljubičastu boju. Mnoga su istraživanja otkrila vezu između jedenja hrane bogate ovim pigmentom i smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Primjerice, u studiji koja je uključivala 93.600 žena, istraživači su otkrili da one s većim unosom hrane bogate antocijaninom imaju mnogo manji rizik od srčanog udara. Sjajan je podatak da kupus sadrži više od 36 različitih vrsta moćnih antocijanina, što ga čini odličnim izborom za zdravlje srca.
Drži krvni tlak pod kontrolom
Ne kaže se bez razloga da je visoki krvni tlak “tihi ubojica” modernog doba. Naime, više od milijardu ljudi diljem svijeta ima tegobe s povišenim krvnim tlakom, koji je ujedno glavni faktor rizika za srčane bolesti i moždani udar. Kalij, koji se nalazi u kupusu, suprotstavlja se učinku natrija, budući da pomaže izlučiti njegov višak putem urina. Također, opušta zidove krvnih žila, što snižava krvni tlak.
Ljekovit za želudac
Kao i drugo povrće iz reda krstašica, kupus sadrži sulforafan. Riječ je o organskom spoju koji čuva gastrointestinalni trakt, regulira kiselost želuca te preventivno djeluje na čir na želucu.
Pomaže u snižavanju kolesterola
Kako je kupus odličan izvor topljivih vlakana, ona u crijevima na sebe vežu “loš” kolesterol, koji izlazi iz našeg tijela kroz probavu, čime se sprečava njegova apsorpcija u krv.
Lako dostupan
Kupus je doista jednostavno uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer je dostupan veći dio godine, a zimi se može konzumirati i u fermentiranom obliku. Salata od kupusa priprema se jednostavno – možete ga naribati ili narezati na trakice, posoliti te nakon pet minuta “zgnječiti” rukama, kako bi bio mekši. Samo jjoš trebate dodati jabučnog octa, maslinovog ulja i malo bibera, i uživati u hranjivoj i zdravoj salati od svježeg kupusa.