289031414_5637729222927446_284008801535160658_n

Oporavljene kornjače Mini Koko i Luka Amadeo iz pulskog akvarija vraćeni nazad gdje su i pronađene

GREEN_300_listici_sredina

Prvi put na lokaciju gdje su i nađene

Najveći hrvatski akvarij, onaj u Puli više od godinu dana brinuo je za dvije teško ozlijeđene kornjače koje su napokon oporavljene i vraćene gdje im je i mjesto u more, točnije u područje Dubrovačko-neretvanske županije.
Najveći hrvatski akvarij koji već dugi niz godina brine o podvodnom svijetu, Aquarium Pula, a koji je prije nekoliko mjeseci dobio i certifikat održivosti Friend of the Sea po prvi puta su vratili oporavljene morske kornjače, Mini Koka i Luku-Amadea u blizini lokacije gdje su i pronađene. Preslatke kornjače pronađene su ozlijeđene i u lošem stanju, ali nakon dužeg oporavka u pulskom akvariju, napokon su puštene u more. Trebala je godina dana da se Mini Koko i Luka-Amadeo oporave, a njihovo vraćanje u more bio je pravi mali događaj u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Koju je popratilo ju je više stotina ljudi. “Dok je Mini Koko jedva dočekao da krene u more te je netragom nestao, Luka-Amadeo je u početku imao poteškoće. Uvala je bila preplitka te je bio dezorijentiran, no lokalni mještani su mu pomogli naći put, a kada je osjetio dubinu, vrlo snažno ih je povukao”, stoji u izjavi Aquariuma Pula na društvenim mrežama.
U suradnji sa Sveučilištem Primorska (Kopar) i timom dr.sc Bojana Lazara, postavljena su dva transmitera na Luku-Amadea; satelitski i drugi koji su samostalno izradili preko GSM mreže (mobitela). Preko njih će sakupljati podatke, ne samo o točnoj lokaciji na kojoj se nalazi jedinka, već i o dubini. “Ovim putem zahvaljujemo se ravnateljici JU Dubrovačko-neretvanskoj, Marijani Miljas Đuračić na pozivu i organiziranju manifestacije, cijelom njezinom timu te još jednom nalaznicima Mini Koka i Luke-Amadea, naše najmanje i najveće ozlijeđene glavate želve koje su zbog svojih teških ozljeda boravile od godinu (Mini Koko) do godinu i pol u našem centru”, zaključili su u objavi.

PHOTOS BY: Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.