PHOTO BY: Instagram @timotej / Sva prava pridržana.

Općina Vrsi kreće u realizaciju projekta “Pametno selo”

GREEN_300_listici_sredina

Pametna sredina življenja

Jedna je od najmlađih općina u Hrvatskoj radit će na razvoju pametnog turizma, poljoprivrede, inovativnim rješenjima na području zaštite okoliša, modernizaciji javne rasvjete i jačanju vještina elektroničke pismenosti lokalnog stanovništva.

Poseban značaj predstavlja činjenica da je Općina Vrsi pionir projekta u Zadarskoj županiji, dok još nekolicina jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj kreću ove godine u implementaciju istog. Projekt “Pametno selo” posebnu pažnju usmjerava na zamjenu tradicionalnih mreža i usluga digitalnim, bolju uporabu znanja u korist građana i poduzeća. Strategija koristi inovativna rješenja kako bi se maksimalno razvile vlastite snage i iskoristile mogućnosti razvoja. Realizacijom projekta planira se postići bolja kvaliteta života te poboljšati životni standard.
“Iznimno smo ponosni što je naša jedinica lokalne samouprave među prvima u Hrvatskoj dobila priliku revitalizirati i oplemeniti postojeći sustav te dodatno ojačati poziciju na turističkom tržištu. Neprestano radimo na novim razvojnim projektima i pothvatima koji će Općinu Vrsi staviti uz bok najrazvijenijim lokalnim sredinama. Prema pripremljenoj strategiji, planira se kreiranje multimedijskog sadržaja koji će posjetiteljima omogućiti virtualnu šetnju kroz impresivnu povijest, a na taj način će se popularizirati kulturna baština. Između ostalog, velika pažnja usmjerit će se i na cikloturizam te modernu signalizaciju za jednostavnije snalaženje u prirodi. Najveći pothvat koji planiramo je povećanje dostupnosti te potpuna digitalizacija javne uprave uz sustav e-upravljanja “, rekao je načelnik Luka Perinić za Vrški glasnik.

Studiju razvoja koncepta pametnog sela na području Općine Vrsi izradila je tvrtka Revent Smart d.o.o., a vodeći stručnjak na izradi bila je Tea Kurfürst koja posjeduje dugogodišnje iskustvo u pripremi i provedbi projekata financiranih sredstvima EU fondova na području cijele Hrvatske. “Cilj je unaprijediti kvalitetu života i poslovanja u općini, i zato je naglasak projekta pametno selo na jačanju vještina elektroničke pismenosti lokalnog stanovništva, elektroničkog pristupa osnovnim uslugama, inovativnim rješenjima na području zaštite okoliša, primjeni kružnog gospodarstva u gospodarenju otpadom, promociji lokalnih proizvoda te potporu u primjeni pametnih rješenja u različitim gospodarskim sektorima koji su pokretači razvoja u lokalnim sredinama”, rekla je Kurfürst za Jutarnji list.

Inicijativa za razvoj pametnih sela pokrenuta je 2016., a već 2017. godine Europski parlament i Komisija prihvatili su Akcijski plan njezinog razvoja. Dvije godine kasnije, Europski parlament je prihvatio pametna sela kao novi koncept razvoja ruralnih područja u novom programskom razdoblju 2021.-2027. te donio odluku o njegovom financiranju. Prema studiji koju je provela Europska unija na razini svih članica, ruralna područja predstavljaju budućnost s obzirom na to da sve veći broj ljudi seli iz gradova na sela te tako ostvaruju mirniji i opušteniji život. Očekuje se da će u narednim godinama upravo koncept pametnih sela pomoći u modernizaciji i razvoju ruralnih područja.
Izvor: Jutarnji list, Vrški glasnik

PHOTOS BY: Općina Vrsi, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.