317337515_8782095505149032_9178106923851747545_n

Oni su pravi čistači mora: Rone ribarske mreže od kojih se kasnije rade kupaći kostimi i čarape

GREEN_300_listici_sredina

Čiste i Jadransko more

U slovenskoj tvornici od rabljenih ribarskih mreža proizvodi se najlon koji se kasnije koristi za izradu kupaćih kostima, čarapa i drugih odjevnih predmeta.
Više od 640 tisuća tona opreme za ribolov godišnje završi u morima i oceanima. Riječ je o fantomskim mrežama, nevidljivim ubojicama milijun morskih životinja. Velik je to problem na čijem se rješenju intenzivno radi godinama. Među njima je i Aquafil, globalni proizvođač sintetičkih vlakana za tekstilne podne obloge i odjeću sa sjedištem u sjevernoj Italiji. U Sloveniji imaju tvornicu gdje se od rabljenih ribarskih mreža proizvodi najlon koji se kasnije koristi za izradu kupaćih kostima, čarapa i drugih odjevnih predmeta.

Pod krovnom organizacijom “Healthy Seas”, surađuju s organizacijom Ghost Diving i nizozemskim proizvođačem čarapa Star socks, što znači da sav otpad koji izrone, na kraju završi na preradi, a potom i u odjevnim predmetima.

Drugim riječima, oni čiste more na području Sredozemlja, pa tako i u Hrvatskoj, od ribarskih mreža i drugog ribarskog alata koji završi u moru, a koji potom postaje odjevni predmet. Čvrsto vjeruju da otpad ne znači kraj životnog ciklusa proizvoda, već je odskočna daska za nove održivo dizajnirane proizvode.

Prijetnja ljudskom zdravlju 

Morski je otpad rastući globalni problem, a njegovo smanjenje ključno je za 14. održivi cilj Ujedinjenih naroda. Na žalost, mnoge se ribarske mreže ne prikupljaju za recikliranje, iako je to apsolutno moguće, nego završavaju u moru gdje ozbiljno ugrožavaju morski ekosustav, biološku raznolikost, ali i ljudsko zdravlje.

Najlon koji se od takvog otpada izrađuje u Sloveniji jedan je od načina kako otpad pretvoriti u nešto korisno. Osim toga, surađuju s ribarima kako bi spriječili morski otpad. Potiču ih da sakupljaju rabljenu opremu kako ne bi završila na odlagalištima ili u moru.

U lipnju 2019. godine prvi su ribari iz luka Krnica i Plomin u Istri poslali prvu pošiljku ribarskih mreža, koja je nakon sortiranja i čišćenja stigla na recikliranje u Sloveniju. Do danas zajedno rade na čišćenju Jadranskog mora.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.