jason-d-JKRXPwUoFt0-unsplash

Oni su novi krvavi dijamanti, a želi ih cijeli Internet: Evo što se krije iza kristala

GREEN_300_listici_sredina

Dolaze iz rudnika u kojem rade djeca

Sve je veća popularnost kristala na društvenim mrežama. Neki vjeruju u njihovu iscjeliteljsku moć, dok ih drugi imaju samo kao ukras. Ipak, važno je prepoznati iz kojih izvora oni dolaze i koliko zapravo mogu biti štetni.

Neki kristale danas nazivaju i novim krvavim dijamantima. U većini zemalja od kuda se kristali najviše uvoze, industrija je ne regulirana, iskorištava okoliš na maksimum i krši ljudska prava. Osim toga, kristali su neobnovljivi resursi i moguće

Posljednjih nekoliko godina sve je više ljudi počelo skupljati različite kristale. Neki ih u svom domu imaju samo kao ukras, dok drugi vjeruju u navodne zdravstvene koristi, poput poticanja energije u prostoru. Neovisno o razlogu, važno je znati jesu li kristali iz održivih izvora, odnosno štete li planetu ili ljudima koji su ih pronašli i stavili u svoj dom.

Kristali su u trgovinama uglavnom izloženi uz oznaku na kojoj stoji da “osiguravaju mir i čistu energiju”, iako je njihova pozadina sve samo ne “zdrava”. Naime, mnogi kristali dolaze iz velikih rudnika zlata i bakra, koji često štete lokalnim zajednicama, onečišćuju pitku vodu i uništavaju okolne ekosustave.

Kopaju ih sedmogodišnja djeca 

Kristali se većinom uvoze iz Mjanmara i Demokratske Republike Kongo, gdje je vađenje minerala povezano s ozbiljnim kršenjima ljudskih prava i štetom za okoliš.
U Kongu, primjerice, sedmogodišnja djeca rade u rudnicima kobalta i bakra, koji obiluju popularnim “ljekovitim” kamenjem poput citrina i dimljenog kvarca.

Osim toga, Međunarodna nevladina organizacija Global Witness otkrila je da talibani zarađuju do 20 milijuna dolara godišnje od afganistanskih rudnika lapisa, jer je lapis lazuli, kako objašnjavaju internetske stranice s kristalima, jedan od najboljih kamenja za aktiviranje psihičkih sposobnosti.

“To je nešto što treba uzeti u obzir ako koristite kristal za povezivanje sa zemljom, koju je cijenu zemlja platila da ga dobijete”, izjavila je Emily Atkin, analitičarka za klimu i klimatske promjene, za ABC Net.

Jedini način da saznate je li kristal iz održivih izvora jest pitati trgovca zna li odakle dolazi. On bi trebao imati transparentne informacije o rudarskim i tvorničkim uvjetima te o općem opskrbnom lancu. Naime, neki od rudnika od kuda dolaze kristali su privatni, a neki čak i ugljično neutralni.

 

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.