Pai Lin stands in the WFFT Thailand.

Oni su nježni divovi koje su ljudi godinama zlostavljali. Pogledajte kako izgledaju danas

GREEN_300_listici_sredina

'Iskrivljena im je kralježnica'

Slonovi koji se koriste za planinarenje često provode cijele dane noseći težinu svog vodiča, grupe turista i teške sjedalice. Ovaj stalni pritisak na njihova tijela može oštetiti tkivo i kosti na njihovim leđima, uzrokujući nepovratna fizička oštećenja njihove kralježnice.

Slonovi koji se koriste u industriji zabave izrazito pate, a pogotovo oni koji su prisiljeni nositi turiste na svojim leđima. Kako je objavila tajlandska Zaklada prijatelja divljih života (WFFT), usporedne fotografije spašenih slonova pokazuju kako se njihova kralježnica može vidljivo deformirati od težine tereta koji su prisiljeni nositi.

Slonica Pai Lin provela je više od 25 godina u tajlandskoj treking industriji, gdje je bila prisiljena voziti do šest turista odjednom. Trenutno živi u utočištu spomenute Zaklade, gdje se može slobodno kretati i ponašati se prirodno.

No, vidljivo je golim okom da je kralježnica Pai Lin, koja bi prirodno trebala biti zaobljena i uzdignuta, udubljena od težine tereta. Ozljede kralježnice slonova mogu biti uzrokovane višestrukim kombiniranim čimbenicima, uključujući pothranjenost i kao rezultat ozljeda zadobivenih tijekom rada u turizmu ili sječi drva.

‘Čine se snažni, ali ne trebaju nositi teret’ 

Ove fizičke deformacije uobičajene su kod slonova koji se koriste za turističke vožnje, a mogu se vidjeti kod nekoliko slonova koji su spašeni i trenutno se nalaze u Zakladi.

“Objavili smo ove fotografije naše divne Pai Lin i njezinih prijatelja kako bismo podigli svijest o tome kako ovi nježni divovi mogu patiti kao dio industrije zabave“, poručili su iz Zaklade.

Slonovi koji se koriste za planinarenje često provode cijele dane noseći težinu svog mahouta (vodiča), grupe turista i teške howdah (sjedalice). Ovaj stalni pritisak na njihova tijela može oštetiti tkivo i kosti na njihovim leđima, uzrokujući nepovratna fizička oštećenja njihove kralježnice.

“Iako su slonovi možda poznati po svojoj snazi i veličini, njihova leđa nisu prirodno dizajnirana za nošenje težine, budući da im se kralježnice protežu prema gore”, objasnio je Tom Taylor, direktor projekta u WFFT-u.

Desetljeća zlostavljanja 

Pai Lin, zajedno s još 22 spašena slona, trenutno sretno živi u velikim nastambama koje se prostiru na 44 hektara. Područje je bogato drvećem, jezerima i proplancima za ispašu.

“Većina spašenih slonova ovdje u WFFT-u preživjela je desetljeća zlostavljanja. Iako nikada nismo mogli shvatiti traumu koju su ove životinje doživjele u prošlosti, sada barem mogu živjeti ostatak života u miru u našem utočištu. Nadamo se da ove fotografije potiču turiste da istražuju i podupiru samo etična i održiva utočišta za slonove“, poručili su iz Zaklade.

PHOTOS BY: WFFT / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.