poucna-tabla-Mala-Subotica-02-–-kopija

One mijenaju svijet: Djevojčice iz Male Subotice učinile čudo od zapuštenog prostora

GREEN_300_listici_sredina

Dobitnice nagrade

Pet djevojčica osmislilo je sjajan projekt u koji su se kasnije svi uključili. Zapuštenu stazu pretvorile su u edukativan prostor koji sad cijela zajednica koristi.

Mala Subotica u Međimurju najponosnija je danas na pet učenica Osnovne škole Tomaša Goričanca. Dina, Ana, Lea, Greta i Sara radile su na projektu kojim se očistio zapušteni prostor u blizini njihove škole. Pretvorile su ga u edukativnu stazu koju danas mogu koristiti svi mještani. Ove su djevojčice aktivirale cijelu zajednicu i svojim primjerom pokazale da se baš sve može. Za to su i nagrađene prestižnom UNICEF-ovom nagadom koja se dodjeljuje povodom Svjetskog dana djece.

Zapušteni prostor pretvorile su  u edukativnu stazu koja sad koristi svim učenicima iz škole, ali i klincima iz obližnjeg vrtića Potočnica. Prostor je to u kojemu se djeca mogu družiti za vrijeme ili nakon nastave. Postavile su ondje i hotel za kukce, kućice za ptice, ali i meteorološku stanicu. U svemu im je, kako su rekle, pomogla njihova mentorica Lucija Dugorepac, a u projekt se kasnije uključila i Općina, Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode te Ekološka udruga Vrba Jurčevec.


ć
“Sada je to uredno i lijepo mjesto za druženje, kako nas učenika, tako i svih sumještana iz Male Subotice. Posebno nas raduje što smo potaknuli i nadležne da se uključe te je plan da Vrba postane dio šetnice koju će urediti Općina. Nadamo se da će buduće generacije nastaviti paziti na okoliš i prirodu“, rekla je Dina Mišić prilikom preuzimanja nagrade. Prvo su predstavile ideju u školi, a onda su zajedničkim snagama očistili zapušteni prostor koji sad koriste svi.

Najbolji projekti koji su se prijavili na program UPSHIFT, koji je inače u okviru UNICEF-a, dobili su financijsku i mentorsku podršku za realizaciju tog projekta. Cilj programa UPSHIFT je potaknuti razvijanje poduzetničkih vještina i podržati mlade u kreiranju rješenja za izazove u svojim zajednicama.

PHOTOS BY: UNICEF, Međimurska priroda / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.