matičnjak na

On ‘ubija’ stres: Uzgojite matičnjak na balkonu i svaki dan uživajte u blagodatima opuštajućeg napitka

GREEN_300_listici_sredina

Priroda liječi

Stres je najveći neprijatelj čovjekova zdravlja, a teško je pronaći način kako se s njim učinkovito boriti. Priroda nam daje rješenje u matičnjaku i njegovu blagom djelovanju - pa zašto onda ne uzeti najjednostavnije rješenje, koje nema nikakvih nuspojava?

Priroda daje biljke kojima si možemo pomoći kod raznih tegoba. Jedna takva biljka, koja se uzgaja bez previše muke, koju možete posaditi u dvorištu, vrtu, na terasi, ali i na balkonu je matičnjak. Ova biljka poznata je po svome blagome citrusnom mirisu i bogatom spektru ljekovitih svojstava. Već stoljećima je vrlo cijenjena kao ljekovita biljka, a njezina popularnost ne jenjava ni u suvremenom dobu.

Prvo što će vam poznavatelji biljaka reći o matičnjaku jest da je poznat po tome što pozitivno utječe na naš živčani sustav – ublažava anksioznost i stres.

Ako vas muči nesanica, mnogi će vam preporučiti da prije spavanja popijete čaj od matičnjaka.

No koristi ove biljke za naš organizam su puno šire, matičnjak je poznat po svojim blagotvornim učincima na probavni sustav jer ublažava nadutost i grčeve, jača i pomlađuje srce, pomaže kod zacjeljivanja rana, smiruje migrene, pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa.

Protuupalna i antivirusna svojstva matičnjaka čine ga moćnim sredstvom u borbi protiv virusnih infekcija, poput herpesa, te upalnih stanja organizma.  Ne samo da matičnjak nudi značajne zdravstvene prednosti, on se koristi i u aromaterapiji za podizanje raspoloženja i borbu protiv simptoma depresije.

Najčešće matičnjak se koristi u sušenom obliku, za čaj, ili kao tinktura. No kako ova biljka raste veći dio godine, bilo bi šteta ne koristiti je i u svježem obliku. Upravo za toplijih dana, napitak od matičnjaka će vas osvježiti, opustiti i pomoći vam da se nosite sa svakodnevnim stresom

Priprema osvježavajućeg hladnog pića od svježeg matičnjaka, nije komplicirana.

Sastojci
  • svježi listovi matičnjaka (oko jedna šaka)
  • 1 litra hladne vode
  • sok od 1 limuna
  • med ili agavin sirup za sladilo (po ukusu)
  • svježe kriške limuna
  • led
Priprema

Operite listove matičnjaka i lagano ih zgnječite rukama ili stražnjim dijelom žlice da otpuste eterična ulja radi jače arome. Stavite zgnječene listove matičnjaka u veliku staklenku i prelijte hladnom vodom. Dodajte sok od jednog limuna. Pokrijte i ostavite u hladnjaku da se natapa najmanje 2-3 sata, idealno preko noći.

Nakon što se matičnjak dovoljno namakao, procijedite napitak. Dodajte med ili agavin sirup po ukusu i miješajte dok se ne otopi. Napunite čaše ledom, ulijte aromatiziranu vodu od matičnjaka i dodajte kriške limuna za dodatni citrusni okus.

Možete dodati i mineralne vode ili dodati kriške krastavca, za malo intenzivniji okus.

Možete dodati nekoliko svježih listova matičnjaka ili malo mente za dekoraciju i dodatnu aromu.

Ovo piće ne samo da je osvježavajuće i ukusno, već i pruža blagotvorne učinke matičnjaka, čineći ga savršenim napitkom za opuštanje i uživanje u toplim danima.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.