callum-stewart-loTNrJY7TP0-unsplash

Oko 96.000 lososa uginulo je nakon curenja klora u arktičkoj Norveškoj

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

Istražuje se kako je došlo do curenja

Vjeruje se da je oko 96.000 uzgojenih lososa uginulo kada je u spremnik procurilo 15.000 litara klora u fjord u arktičkoj Norveškoj.

Roger Pedersen, glasnogovornik tvrtke za uzgoj lososa Grieg Seafood, rekao je da se curenje dogodilo u jednom od uzgajališta ribe u gradu Alta, a ribe su u to vrijeme bila u kavezu. “Povezujemo ovo s istjecanjem klora”, rekao je Pedersen za norvešku televiziju NRK, dodajući kako se tvrtka sada bavi uklanjanjem uginulih riba na odgovarajući način i istražuje zašto je došlo do curenja.

Klor se u uzgajalištima koristi za dezinfekciju vode. Na Twitteru je policija na sjeveru Norveške objavila da su “značajne količine lososa mrtve” i da je iscurila tekućina istekla u Atlantski ocean. Glasnogovornik policije Stein Hugo Joergensen rekao je da nema opasnosti od pojave otrovnog plina klora na kopnu. Što se tiče uzroka curenja, još uvijek se istražuje.

Alta se nalazi 175 kilometara (109 milja) sjeveroistočno od Tromsoea, najvećeg grada u arktičkoj Norveškoj. Grieg Seafood opisuje se kao jedna od vodećih svjetskih tvrtki za uzgoj lososa. Ima farme u Norveškoj, Kanadi i izvan britanskih Šetlandskih otoka. Sjedište joj je u Bergenu Norveškoj.

PHOTOS BY: Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.