annie-spratt-cYMhIvnLiFA-unsplash (1)

Ogromna ledena ploča Grenlanda toliko se brzo topi da uzrokuje veliki porast razine mora

GREEN_300_listici_sredina

Zloslutna prognoza

Nova studija otkrila je da topljenje grenlandskog ledenog pokrivača ima puno jače učinke na planet nego što se dosad mislilo. Naime, topljenje masivnog ledenog pokrivača jedan je od najvećih izvora porasta razine mora na Zemlji.

Nova studija istraživača iz Danske, Švicarske, Colorada, Belgije, Finske i Nizozemske, objavljena u časopisu Nature Climate Change 29. kolovoza, usporedila je podatke o ledenoj ploči iz posljednja dva desetljeća (2000. – 2019.) zajedno sa satelitskim mjerenjem povlačenja leda grenlandske ledene ploče.

Kao što je The Guardian primijetio, većina prošlih studija na temu grenlandskog ledenog pokrivača koristila je računalne modele, ali korištenjem satelitskih mjerenja za ovu studiju, istraživači su bili u mogućnosti dobiti daleko točnija mjerenja i procjene. Na kraju su zaključili da je “gubitak leda s grenlandske ledene ploče jedan od najvećih izvora suvremenog porasta razine mora.” Istraživači to pripisuju “masovnom kretanju oborina, ispuštanju ledenog toka i oticanju otopljene vode”. A što se tiče dijagnosticiranja kako će topljenje grenlandskog ledenog pokrivača napredovati tijekom ostatka stoljeća, istraživači daju “zloslutnu prognozu”.

Istraživači vjeruju da će unutar ovog stoljeća kontinuirano topljenje grenlandskog ledenog pokrivača isključivo doprinijeti globalnom porastu razine mora od najmanje 27 centimetara), ali bi vjerojatno moglo ići i do oko 78 centimetara. “To je vrlo konzervativan minimum”, izjavio je glavni autor Jason Box, putem The Guardiana. “Realno, vidjet ćemo da će se ta brojka više nego udvostruči u ovom stoljeću.” Koautor William Colgan dodao je da “porast razine mora trenutačno raste zbog klimatske putanje na kojoj se nalazimo.”

Osim toga, mnogi spomenutu ledenu ploču nazivaju “mrtvim”, “osuđenim” ili “zombi” ledom. Prema AP Newsu, to je led koji je pričvršćen za ledenjake, ali se ne “hrani” tim većim ledenjacima, jer veći ledenjaci primaju manje snježnih padalina – zbog, pogađate, globalnog zatopljenja. “To je mrtav led. Samo će se otopiti i nestati s ledene ploče”, objasnio je Colgan za AP News.

Ranije ove godine, nekoliko američkih vladinih agencija (uključujući NASA-u i NOAA) objavilo je zajedničko izvješće u kojem se predviđa da će od sada do 2050. globalna razina mora porasti za iznose jednake ukupnom porastu koji smo doživjeli u posljednjih 100 godina – u prosjeku, 25 do 30 centimetara duž troškova. Kada je studija objavljena, administrator NOAA-e Rick Spinrad izjavio je: “Dok gradimo naciju spremnu na klimu, ovi ažurirani podaci mogu informirati obalne zajednice i druge o trenutnim i budućim ranjivostima u suočavanju s klimatskim promjenama i pomoći im u donošenju pametnih odluka za sigurnost ljudi i imovine.”

Ipak, nova studija objavljena u Nature Climate Change pokazuje da su vladina predviđanja u vezi s porastom razine mora nažalost vrlo konzervativna. Iako je topljenje ovih mrtvih ledenjaka naizgled neizbježno, postoji toliko toga što se općenito može učiniti kako bi se spriječilo topljenje ledenih ploča i podizanje razine mora. Na individualnoj razini, možemo poduzeti mjere kako bismo smanjili naš utjecaj na okoliš i emisije. Međutim, u ovom slučaju, većinu posla trebaju obaviti vlade . Iako se ova vijest čini turobnom, postoji toliko mnogo strategija koje se mogu usvojiti – i nema boljeg trenutka za to nego sada.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.