aleisha-kalina-DQ_17uY9fjw-unsplash

Velika Britanija zabranjuje male ambalaže majoneze, kečapa i drugih dodataka

GREEN_300_listici_sredina

Štetni utjecaj na okoliš i morski svijet

Nema ništa ljepše nego uz hranu za ponijeti naručiti omiljeni umak. No, jesmo li svjesni koliko ambalaža takvih umaka diljem svijeta završi bačeno u okoliš? Velika Britanija uskoro bi mogla tome doskočiti.

Britanci će uskoro morati potražiti alternativnije varijante za ambalažu raznih umaka koje pakiraju uz dostavu, a ne čudi ni činjenica da bi se ovo pravilo moglo proširiti i na druge zemlje u Europi i svijetu. Tako će primjerice majoneza, kečap, dresing za salatu, senf i mnogi drugi dodaci jelima u dostavi uskoro u Velikoj Britaniji imati svoje ekološki prihvatljivije pakiranje. Tamošnji ministar za okoliš George Eustace kaže da male vrećice uzrokuju znatnu štetu okolišu i pripremaju njihovu zabranu.

Kao rezultat toga, restorani koji vrše dostavu, kao i oni koji nude hranu za ponijeti, morat će pronaći alternativu ili će ljudi biti prisiljeni jesti svoje krumpiriće bez popularnog crvenog umaka. Kako navode britanski mediji, popis artikala mogao bi se proširiti i na mini pakiranja za mlijekokao i na pribor za jelo. Eustace tvrdi da su prošlogodišnji dokazi otkrili da pakiranja za jednokratnu upotrebu mogu uzrokovati znatnu štetu morskom i kopnenom okolišu ako se nepravilno odlažu te dodaje da je malo vjerojatno da će se reciklirati, jer zbog njihove veličine teško ih je odvojiti i očistiti. Planovi za zabranu naišli su na dobrodošlicu, a iz Federacije malih poduzeća složili su se da plastika za jednokratnu upotrebu mora otići, ali kažu da restorani s hranom za van moraju dobiti vremena da pronađe pristupačne alternative.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.