COP26 in Glasgow

Odvažne, nove obveze iz cijelog svijeta da se rodna ravnopravnost stavi u prvi plan klimatskih akcija

GREEN_300_listici_sredina

Deveti dan COP-a 26

Tijekom jučerašnjeg dana posvećenog unaprjeđenju ravnopravnosti spolova u klimatskim akcijama, zemlje su postavile hrabre nove korake i ambiciozna obećanja kako bi osigurale da klimatsko djelovanje bude rodno odgovorno i kako bi poboljšale vodstvo žena i smisleno sudjelovanje u klimatskim akcijama.

Žene su u utorak zauzele svjetsku pozornicu na COP-u 26 kako bi pokazale da klimatske promjene nisu rodno neutralne i da su žene potrebne klimatskim akcijama. Predstavnice su se složile da ulaganje u žene i djevojčice stvara uzročno-posljedične veze koje se osjećaju u čitavim zajednicama, a znanje na prvoj liniji koje posjeduju sada je potrebno više nego ikad. Zemlje i nedržavni akteri iznijeli su nove obveze i inicijative koje će ojačati otpornost žena i djevojčica u suočavanju s klimatskim utjecajima, istovremeno ih osnažujući unutar klimatskih akcija. Evo koji napredak je postignut…

  • Bolivija se obvezuje promicati vodstvo žena i djevojaka, posebno autohtonih, afro-bolivijskih žena, žena iz zajednice i ruralnih područja, kroz njihovo sudjelovanje u osmišljavanju projekata održivog razvoja. Bolivija se također obvezala odražavati rodne podatke u svojim nacionalno određenim doprinosima (NDC) i raditi s UN Women na promicanju korištenja rodnih podataka u službenim nacionalnim statistikama o okolišu i klimatskim promjenama.
  • Kanada nastavlja podržavati žensko vodstvo i donošenje odluka u klimatskim akcijama i osigurava da 80 posto svojih 4,3 milijarde američkih ulaganja u klimu tijekom sljedećih pet godina bude usmjereno na rezultate rodne ravnopravnosti. Kanada također provodi ulaganja kako bi povezala podatke o okolišu i socio-ekonomskim podacima uključujući rod kroz Popis okoliša; vođenje kampanje Equal by 30 za unapređenje ravnopravnosti spolova u čistoj energiji. Potpisala je i Sporazum o ravnopravnosti spolova i energije s više dionika na COP26.
  • Ekvador se obvezuje na jačanje kapaciteta vodstva, pregovora i donošenja odluka unutar ženskih organizacija koje rade na klimi. Ekvador se također obvezao dati prioritet najranjivijim ženama i djeci i razviti ih kao nositelje promjena u naporima prilagodbe klimatskim promjenama; povećati analizu utjecaja odluka o klimatskim promjenama na žene; i integrirati prevenciju nasilja u klimatske akcije.
  • Njemačka najavljuje novu rodnu strategiju u okviru svoje Međunarodne inicijative za klimu (IKI) koja će promicati rodno transformativne pristupe u međunarodnoj suradnji na području klime i biološke raznolikosti.
  • Nigerija proširuje svoju provedbenu strategiju za svoj Nacionalni akcijski plan za rodnu ravnopravnost i klimu. Ovim se utvrđuje kako se rodno djelovanje treba provoditi u pet prioritetnih područja klimatskih promjena: poljoprivreda, šumarstvo i korištenje zemljišta; Sigurnost hrane i zdravlje; energetika i promet; Upravljanje otpadom; i Voda i kanalizacija.
  • Švedska najavljuje nove mjere za jaču implementaciju ravnopravnosti spolova u sve svoje klimatske akcije, uključujući plan rada za integraciju rodne perspektive u sve ključne operacije Švedske agencije za zaštitu okoliša (EPA). Švedska je također objavila da poduzima pripremne radove za moguće usvajanje nacionalne strategije za integraciju rodne perspektive u provedbu Pariškog sporazuma u Švedskoj.
  • Velika Britanija navodi kako će 223 milijuna USD financiranja riješiti dvostruke izazove nejednakosti spolova i klimatskih promjena. Predsjedništvo COP26 je također financiralo šest žena pregovaračica koje predstavljaju manje razvijene zemlje za sudjelovanje i sudjelovanje na COP26 kroz Fond za delegate.
  • Promicanje ravnopravnosti spolova i jednakosti u ublažavanju klimatskih promjena i odgovoru na njih strateški je prioritet Vlade SAD-a; ulaganje najmanje 14 milijuna američih dolara iz Akcijskog fonda za ravnopravnost spolova i ravnopravnosti u rodno osjetljivo klimatsko programiranje.
Samoanska aktivistica Brianna Fruean dijeli podij s Malom Amal, divovskom lutkom koja predstavlja sirijsku izbjeglicu.

Napredak je pozdravila Sabra Noordeen, posebna izaslanica za klimatske promjene iz Maldiva, koja je govorila na događaju. Maldivi zajedno s Kostarikom predvode koaliciju Feminističke akcije za klimatsku pravdu. Ove najave pomažu u jačanju zamaha na međunarodnoj razini za poticanje provedbe Gender Action Plan dogovorenog na COP25, uoči 66. sjednice Komisije za položaj žena (CSW66) u ožujku 2022. koja će se usredotočiti na ravnopravnost spolova u kontekstu klimatskih promjena, okoliša i smanjenja rizika od katastrofa.

Åsa Regnér, zamjenica izvršnog direktora UN Women, rekla je: “Ravnopravnost spolova mora biti u središtu odgovora svijeta na klimatsku krizu. Žene i djevojke već mijenjaju klimatski diskurs i provode kritična klimatska rješenja. Trebamo vlade i sve dionike da ulažu u svoje inicijative, energiju i aktivizam. Današnje obveze korak su u pravom smjeru, ali trebamo i mnoge druge da nam se pridruže. Retorika je važna, ali promjena stvarnosti sada je hitan fokus.”

Predstavnica domorodaca Tarcila Rivera Zea rekla je: “Majka Zemlja je potpuna samo kada cijelo čovječanstvo ima jednaka prava. Svi mi trebamo uložiti istinski napor da zaustavimo negativan utjecaj klime na našim područjima i životima. Odgovornost je svih čelnika i poslovnih aktera jamčiti dostojanstvo budućim generacijama. Pripadamo kulturama otpora kroz povijest i želimo nas smatrati dijelom rješenja. Imamo sjeme za hranu i znanje da pridonesemo ublažavanju i prilagodbi. Zato koristimo svoj glas i gradimo saveze kroz društvene pokrete, nadajući se da ćemo biti prepoznati kao politički akteri koji aktivno rade na izgradnji boljeg planeta za sve.”

Sudionici konferencije čuli su i govore aktivistice Fatou Jeng, Brianne Fruean i prve ministrice Škotske Nicole Sturgeon. Na skupu se obratila i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

PHOTOS BY: Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.