bathroom

Održivom rutinom dentalne higijene do blistavo bijelog osmijeha

Zamjene koje je lako napraviti

Jeste li primijetili koliko plastike koristite samo da biste obavili rutinsku radnju poput pranja zubi? Donosimo savjete kako smanjiti otpad koji stvarate prilikom održavanja dentalne higijene, dok u isto vrijeme mislite na svoje zdravlje.

Od plastične četkice za zube, konca za jednokratnu upotrebu u plastičnom pakiranju, vodice za usta u plastičnim bocama i paste za zube u nerazgradivoj ambalaži pa sve do količine vode koju pustimo da teče dok peremo zube, čini se da naša rutina dentalne higijene ima značajan utjecaj na planet. Pogotovo ako uzmemo u obzir da sve to se troši minimalno dva puta dnevno. No postoji nekoliko jednostavnih načina na koje možete pomoći smanjenju dentalnog otpada, a u isto vrijeme i poboljšati svoje oralno zdravlje.

Zubni konac

Većina niti zubnog konca koje ćete pronaći u trgovinama su izrađene od najlona, koji nastaje preradom nafte. Već sama ta informacija vam je dovoljna da znate da će biti potrebno jako puno vremena da se razgradi nakon što ga bacite u smeće. Umjesto toga, pronađite zubni konac koji je biorazgradivi, napravljen od održivih vlakana, konca svile dobivenog na održivi način ili veganski konac bez otpada. Osim toga, svi ovi održivi izbori dolaze u eko pakiranjima koja su ili biorazgradiva, u staklenoj posudici, metalnoj ili drvenoj. Ovo su sve opcije koje danas već postoje i svakako su bolji izbor od klasičnog konca od plastike.

Pasta za zube

Komercijalne paste za zube sadrže otrovne sastojke i nemoguće ih je reciklirati. Milijarda plastičnih ambalaža za zubne paste, koje sadrže štetne kemijske ostatke, izbacuje se svake godine uzrokujući također veliki utjecaj na planet i na naše zdravlje. Jeste li znali i da komercijalne paste za zube sadrže mikroplastiku teško vidljivu golim okom i štetnu za naše zdravlje? Zamijenite svoju dosadašnju pastu za zube tako da prije svega se fokusirate na zdrave sastojke. Naučite razlikovati otrovno od prirodnog. Ako želite napraviti pozitivnu i zdravu promjenu, toplo vam preporučujemo da odaberete prirodnu pastu za zube sa sastojcima koji potječu ili su napravljeni od obnovljivih izvora u prirodi i u potpunosti izbacite one koje sadrže bilo kakve naftne spojeve. Sljedeće što možete potražiti je održivo pakiranje pasti za zube koje se mogu reciklirati, no još bolji izbor je pasta za zube u staklenoj posudi s metalnim poklopcem. Osim toga, super su i tablete ili prašak za pranje zubi koje osim što imaju dobre sastojke, obično dolaze u ekološkom pakiranju bez otpada.

Četkica za zube

Ovo nam je svima bila vjerojatno prva eko zamjena u kupaonici nakon što smo postali svjesni činjenice da svaka četkica za zube koju smo koristili u životu još uvijek negdje postoji (što vrijedi za sve ljude na planetu pa se čovjek zaista zamisli) te činjenica da su te četkice praktički neuništive. Izrađene su od polipropilenske plastike (ručka) i najlona (vlasi), a oba se dobivaju iz neobnovljivih fosilnih goriva. Očito to uvelike utječe na okoliš, ali i na naše zdravlje. Glavni problem je što plastične četkice za zube završavaju u oceanima, a to možete lako izbjeći odabirom biorazgradive četkice za zube i eko pakiranja. Održive četkice za zube izrađene su od bambusa, reciklirane plastike, kukuruznog škroba, pšenične slame ili čak recikliranih posuda za jogurt a sada su već uvelike dostupne u skoro svakom dućanu ili drogeriji.

Izbjeljivanje zubi

Svi želimo lijepe bijele zube, no to je moguće dobiti i na prirodan način bez kupnje raznih štetnih preparata. U zadnje vrijeme smo dosta slušali o tome kako aktivni ugljen pomaže u tome, a razna istraživanja su potvrdila da u tome ima istine. Međutim, to nije čarobni prah za izbjeljivanje zubi. Najbolji način je i dalje redovita briga i dobra oralna higijena, te izbjegavanje određene hrane, pića ili cigareta koji utječu na promjenu boje zubi.

Vodica za ispiranje usta

Ako ste mislili da je jedini izbor vodice za usta ona koja dolazi u plastičnom pakiranju i vjerojatno sa štetnim sastojcima, prevarili ste se. Sad već postoji mnogo boljih opcija poput tabletica koje se pomiješaju s vodom da se dobije osvježavajuća vodica za usta, zatim vodica koja dolazi u staklenom pakiranju, ili čak metalnom. A sve sa sastojcima koji nisu štetni za vas.

Eko brendovi

Pored svega navedenog, prilikom kupnje je dobro birati one brendove koji vode brigu o okolišu i paze na svoj utjecaj. Ima ih dosta koji su posvećeni stvaranju koristi za okoliš te koji su ugljično neutralni. Napravite taj korak više prilikom potražnje kako biste odabrali ono najbolje za vas i okoliš. Ako ne znate gdje točno pronaći ovakve proizvode još malo istražite na internetu jer ima jako puno koji dostavljaju u Hrvatsku, a kod nas krenite sa stranicom bioroot.hr koja ima zaista dobar izbor.

I za kraj, ne zaboravite zatvoriti slavinu dok perete zube!

PHOTOS BY: Pinterest, Instagram, Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.