s-b-vonlanthen-IPubTLY7Ji0-unsplash

Održive pripreme za sutrašnji Badnjak: Dočekajte dan pred Božić odgovorno i bez stresa

GREEN_300_listici_sredina

Počnite na vrijeme

Kako se ne bi na Badnjak doveli do nepromišljenih odluka u kupnji kao i izbjegli nepotrebnu nervozu, donosimo vam savjete kako već danas početi s pripremama za Badnjak pa i za Božić.

Samo nas jedan dan dijeli od mnogima najljepšeg dana u godini Badnjaka. Iako će svi reći kako je Božić najposebniji dan godini, Badnjak uvijek nekako ima svoje posebne čari. Popodnevno skupljanje obitelji, pripremanje jela i poslastica, zamatanje darova i ono najljepše – kićenje božićne jelke, ako naravno spadate u onu grupu ljudi koji se drže tradicije i ukrašavanje jelke ostavljaju za Badnje veče. Mnoge stvari za obaviti ostavljamo upravo za Badnjak, a kako se sutra ne biste pronašli u panici i stresu oko svega što još morate napraviti, donosimo vam nekoliko savjeta da Badnjak dočekate mirno i prije svega odgovorno.

Obavite kupnju danas. I to pametno!

Posljednji predbožićni špoping posebice kad je o hrani riječ obavljamo upravo na sam Badnjak. Doskočite tome ove godine i to obavite već danas nakon posla. Sutrašnje će vas gužve učiniti brzopletima i mogli biste kupiti još mnoštvo stvari koje vam ne trebaju. Stoga danas s popisom obavite sve potrebno i izbjegnite gomilanje nepotrebnih artikala i proizvoda koje nećete iskoristiti. Također, ponesite platnenu vrećicu i ako je moguće, u velikoj mjeri izbjegavajte plastične ambalaže. To se odnosi i na pića.

Dajte si vremena oko zamatanja poklona

Ne biste vjerovali, ali uštedit ćete mnogo vremena ako već danas krenete u zamatanje poklona. Također, umjesto da brže bolje kupujete papir za zamatanje, obiđite svoj dom i pronađite bolju alternativu. Zanimljivi novinski papir, stara odjeća, pa čak i papir od prošle godine može poslužiti u večerašnjem kreativnom zamatanju. Za efektne detalje na poklonu poslužite se sušenim voćem ili grančicama nađenim u vrtu ili parku.

Popis menija

Popis onoga što ćete kuhati na Badnjak kao i naredne dane uvelike će vam olakšati pripreme za sutra i na Božić. Na taj način ćete se striktno držati popisa i nećete dati da vas gomilanje poljulja. Naravno, podrazumijeva se da popis napravite mudro i odgovorno. Odredite unaprijed količinu kolača, kao i jela koja ćete spravljati i nemojte pretjerivati.

Čišćenje kuće

Mnogi su već krenuli s čišćenjem doma, a kako ne biste čekali sutra napravite većinu što stignete danas. Bit ćete temeljitiji i nećete se razbacivati vodom i sredstvima za čišćenje ne bi li posao što prije napravili. Također, imate više vremena i pronaći krpice, spužvice kao i odgovorno odabrati sredstva, umjesto da primjerice za pranje koristite mnoštvo rola papira. Sve krpice možete oprati i spremiti ih za ponovno čišćenje oko Silvestrova.

Umjesto kartica, pošaljite mail

Znamo da je mnogima slanje božićnih čestitki poštom veoma romantično, ali smanjite količinu papira i modernizirajte tradiciju na način da napavite mailing listu i pošaljete voljenima mail čestitku. Jednako može biti kreativna.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.