Održiva moda koja vam neće isprazniti novčanik

Donosimo savjete kako...

Ideja stvaranja održive ili etične garderobe od nule ne samo da je zastrašujuća, već je i nepotrebna. Znajte da najodrživiji komad odjeće je onaj koji već imate u ormaru.

Jednom kad počnemo razmišljati o tome odakle naša odjeća dolazi, kako se izrađuje i kako će se razgraditi, lako je uvidjeti da životni ciklus odjeće ima puno veći utjecaj nego što smo ikad zamišljali. Dobra vijest je ta da je modna industrija počela primjećivati svoj utjecaj na okoliš i sukladno tome se prilagođavati, no naravno ovo je velikim dijelom potaknuto od strane potrošača. Iako se s pravom traži od modne industrije da bude više ekološki održiva, to moramo činiti i mi kao potrošači. Polovica nas u ormaru ima komad odjeće koji nikada nismo ni nosili, dok zapanjujućih 64% posjeduje nešto što smo nosili samo jednom i nemamo namjeru nositi više, pokazalo je istraživanje tvrtke Vanish. Na putu da učinite svoju garderobu održivijom možda nećete više moći nositi brendove na koje ste naviknuli, a možda ćete morati (ako želite) i naučiti neke nove zanate poput šivanja. No to će se sve na kraju isplatiti. Donosimo vam nekoliko načina kako možete postići da vaša garderoba bude održivija.

Razmjenjujte odjeću

Ovo je jedan od načina kako vaša odjeća može postati cirkularna i dobiti novi život. Pridružite se raznim Facebook grupama ili stranicama gdje možete raditi razmjenu, a možete i sa svojim prijateljima organizirati razmjenu koja će na kraju završiti na obostrano zadovoljstvo, a usput ćete napraviti jedan održivi korak naprijed.

Posudite ili iznajmite za posebne prilike

Vrlo često kada se pripremamo za neku zabavu, vjenčanje ili tematske evente, prva pomisao nam je kako trebamo kupiti novu odjeću za to. No umjesto kupovanja skupe odjeće koju ćete nositi samo jednom za tu prigodu, prokopajte ormar od mame ili posudite od prijateljice, A možda pronađete nešto i u raznim grupama ili portalima za zamjenu, prodaju ili najam.

Naučite popravljati odjeću

Pregledajte svoj ormar i provjerite postoji li neki komad odjeće koji ne nosite samo zato što je negdje potrgan cif, fali gumb, poderan džep ili ima rupu. Ako se radi o manjim jednostavnim popravcima, napravite ih sami. Šivanje je vrlo jednostavno kada se radi o sitnicama poput šivanja gumba ili rasparanog šava. Ako ne znate ali želite naučiti šivati, pronađite tutorijale na YouTubeu ili pitajte nekoga tko zna šivati da vam pokaže kako. Ako želite biti sigurniji, slobodno pronađite krojačicu koja će vam stručnije to napraviti.

Brini se za svoju odjeću

Zvuči očito, ali vjerojatno dosta nas se ne pridržava svih pravila koja pišu na etiketi ili koja bi se trebala primjenjivati kada su u pitanju određeni materijali. Naravno, ako kupite kvalitetniju odjeću, vjerojatno će trajati dulje (a vjerojatnije je da ćete se i bolje odnositi prema njoj jer je bila skuplja), ali to vrijedi za sve što vam visi u ormaru. Pazite na njih pravilno i morat ćete stvari mijenjati rjeđe. Od brige za svoj kašmir do pranja trapera iznutra, učinite još više kako biste osigurali da vaša odjeća dulje ostaje u svom najboljem izdanju.

Birajte second hand

Dok svaki novi komad odjeće ima značajan ugljični otisak vezan uz proizvodnju, količina nove energije potrebne za proizvodnju vintage i second hand odjeće je nula. Ova odjeća igra veliku ulogu u postizanju održivije mode i smanjenju globalnog otiska. Pronađite stranice koje se bave prodajom second hand ili vintage odjeće, posjetite buvljake i second hand dućane i najprije pregledajte možete li tamo pronaći ono što vam treba, prije nego se uputite po novi komad odjeće.

Posjetite obitelj

Ne samo da je lijepo posjetiti obitelj, već zamolite mamu, tetu ili baku možete li pregledati njihov ormar i da zajedno vidite ima li nešto što bi vama dobro došlo, a njima možda više ne treba. U tim ormarima ćete sigurno pronaći nešto jedinstveno, unikatno i nešto što nikad ne izlazi iz mode. Ako je potrebno, prenamijeniti za sebe kod krojačice.

Birajte kvalitetu

Kada ste istražili second hand opcije i vrijeme je da kupite nešto novo što vam zaista treba, uložite u komade koji su kvalitetno napravljeni, koji su svestrani i koji će dugo trajati. Tu vam je bitno planiranje. Kupnja kvalitetnijih, održivijih komada vjerojatno će vas koštati više novca od kupnje jeftinog proizvoda koji ne označava odgovarajuće okvire održivosti. Međutim, sve je u tome da promijenite način razmišljanja. Da, košta više, ali vjerojatno ćete ga imati dulje vrijeme i kupit ćete manje po sezoni. Kupnja na primjer 10-30 visokokvalitetnih predmeta godišnje, umjesto 60 jeftinijih manje ekoloških komada, dramatično će smanjiti vaš ugljični otisak. U osnovi štedite, ulažete i kupujete manje.

Promijenite način razmišljanja o odjeći

Umjesto da svoju ušteđevinu potrošite na haljinu za vjenčanje ili par cipela koje ćete nositi samo za posebne prilike, potrošite svoj ušteđeni novac na stvari koje nosite svakodnevno. Umjesto da kada vidite skupe traperice pomislite kako nikada ne biste potrošili toliko novaca na traperice, uzmite u obzir da ćete ove godine kupiti samo jedan par ili jedan predmet ovog mjeseca. Nakon nekoliko sezona imat ćete visokokvalitetnu, održivu garderobu na koju ćete biti ponosni.

Budite informirani

Jedna od najtežih stvari u pokušaju da budete održiviji je znati odakle početi i gdje kupovati. Srećom, u današnje vrijeme to je puno lakše nego što je to bilo nekada, jer postoji toliko brendova koji djeluju s naglaskom na održivost. Potrudite se malo istražiti i pronaći održive brendove koji se uklapaju u vaš stil, kao i u vašu misiju. Uzmite u obzir kako je transparentnost ključan faktor kada je u pitanju održivost, zato svakako otkrijte odakle neki brend nabavlja svoje materijale, od čega je odjeća izrađena i koliko je održiv njihov proizvodni proces.

Kupujte manje

Za kraj, počnite više razmišljati o tome kako se odnosite prema svojoj odjeći, cijenite ono što već posjedujete, dobro razmislite prije nego kupite nešto manje. Postavite si pitanja poput treba li mi to zaista, imate li već nešto slično kod kuće, ako to kupim koliko puta ću to najvjerojatnije obući, zamislite u kojim prilikama biste to sve nosili, i slično.

Dobra ideja je formirati garderobu s vječnim komadima koji nikada ne izlaze iz mode kako biste imali manje potrebe za kupnjom. To su komadi poput bijele košulje, crnih hlača, jednostavnog sakoa, vuneni kaput, baloner i slično.

PHOTOS BY: Pinterest, Pexels, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.