Tisućita električna punionica otvorena je u svibnju 2021. © Wien Energie

Održiva mobilnost u Beču je u porastu

GREEN_300_listici_sredina

Udvostručilo se punjenje

Sve više vozača u Austriji odlučuje se za ekološki prihvatljiviji način prijevoza. Potražnja za električnim punionicama sve je veća, u odnosu na 2020. godinu ona je udvostručena. Bečko gradsko poduzeće za opskrbu energijom neprestano ulaže u širenje mreže električnih punionica kako bi zadovoljio tako visoku potražnju. U Beču ih je zasad oko 2.000, a u planu je otvaranje još dvjestotinjak.

Održiva je mobilnost u Austriji u neprestanom porastu, sve više vozača odlučuje se za korištenje električnih vozila. To pokazuje i korištenje električnih punionica koje se u odnosu na 2020. godinu više nego udvostručilo pa se na punionicama bečkog gradskog poduzeća za opskrbu energijom “Wien Energie” u prošloj godini provelo 310.000 punjenja.

Sve više Bečana puni svoje električne automobile na jednoj od 1.000 javnih punionica i to najviše radnim danima, gotovo za 40 posto više nego vikendom. U odnosu na prosinac 2020. broj punjenja se u prosincu 2021. povećao za gotovo četiri puta. Kako je izjavio predsjednik uprave bečkog energetskog poduzeća Michael Strebl, time je potvrđen uspjeh u širenju mreže električnih punionica u Beču na kojem će se i dalje raditi budući da je potpuno izgrađena infrastruktura temelj za prelazak na održivu mobilnost. Sredinom godine očekuje se gradnja dviju postaja za brzo punjenje s po deset punionica snage 150 kW na velikim prometnicama kao i dodatnih 200 javnih punionica na mjestima gdje je potražnja najveća. Točne lokacije dogovara bečka gradska uprava u suradnji s gradskim okruzima. Bečkim vozačima električnih automobila danas je na raspolaganju više od 1.000 punionica na javnim površinama i oko 1.000 e-punionica na polujavnim površinama poput parkirališta i podzemnih garaža. „Wien Energie“ tako održava najgušću mrežu električnih punionica u gradu.

Bečko gradsko poduzeće za opskrbu energijom prošle je godine zabilježilo porast u korištenju svojih punionica od 140 posto. To znači da se na javnim punionicama natočilo ukupno 5,3 milijuna kWh što bi bilo dovoljno za 28.000 klimatski neutralnih vožnji automobilom od Beča do Bregenza, austrijskog grada na samom zapadu zemlje, i natrag, a pritom je ušteđeno 4.3000 tona CO2.

PHOTOS BY: press, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.