IMG_2907

Održan prvi dijalog Novi europski Bauhaus iz hrvatske perspektive

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

"Začin i nadogradnja energetske obnove"

U amfiteatru Energetskog centra Bračak 18. svibnja okupili su se stručnjaci iz različitih područja – od arhitekture, dizajna, ekonomije do energetike i klime. Cilj im je bio isti – započeti promišljanje o novom europskom Bauhausu.

Nova inicijativa Europske Komisije ima zadatak ekološki, gospodarski i kulturno usmjeriti na objedinjavanje dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja s ciljem provođenja europskog zelenog plana. “Novi europski Bauhaus je začin i nadogradnja energetske obnove – tiče se svakoga od nas, svih struka i svih segmenata društva. Nije u pitanju ni samo energija ni samo klima. U pitanju je promjena paradigme razmišljanja i življenja u cilju dostizanja klimatske neutralnosti do 2050. To su i zgrade i mobilnost i digitalna infrastruktura, to je obnova naselja i blokova, to je poljoprivreda, to je dizajn – bilo modni bilo industrijski, to su naši svakodnevni izbori i svakodnevno ponašanje”, u uvodnom je obraćanju izjavio dr.sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA, prvog partnera iz Hrvatske novoj inicijativi Europske Komisije

Svim prisutnima, kao i svim zainteresiranima koji su prijenos mogli pratiti i uživo, obratila se i Ruth Reichstein ispred Europske Komisije, video vezom iz Bruxellesa. “Novi europski Bauhaus kreativna je inicijativa kojom se pomiču granice između znanosti i tehnologije, umjetnosti, kulture i socijalne uključenosti radi pronalaženja rješenja za svakodnevne probleme. Od danas na posebnim internetskim stranicama umjetnici, dizajneri, inženjeri, znanstvenici, poduzetnici, arhitekti, studenti i svi zainteresirani mogu podijeliti primjere nadahnutih postignuća za novi europski Bauhaus, ideje o njegovu razvoju kao i sva sporna pitanja i nedoumice. To je početak inovativnog procesa zajedničkog osmišljavanja”, istaknula je Reichstein.

Novi europski Bauhaus zamišljen je kao most između tehnologije i umjetnosti, s njim Europski zeleni plan dobiva i svoju kulturnu dimenziju. Umjetnost, kultura i baština imaju značajnu ulogu u zelenoj tranziciji i prilagodbi klimatskim promjenama. “Novi europski Bauhaus je povratak sebi. Ovo je trenutak u kojem moramo sami sebi priznati gdje smo kao društvo i kao pojedinci. Koje su naše manjkavosti i što uopće želimo poduzeti. Trebaju nam jasni ciljevi”, upozorio je Davor Trupković, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture i medija. “Odgovoriti jasno i jednoznačno što je Europski Bauhaus gotovo je nemoguće. Možemo na njega gledati kao na začin da se ostvare svi zacrtani ciljevi”, ustvrdio je Bojan Baletić, dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Dijalog je otvorio brojna pitanja no i potaknuo na razmišljanje – može li Hrvatska Novi europski Bauhaus iskoristiti kao svoju, još jednu, priliku.Naime, inicijativa pruža mogućnost prijave, a u slučaju dobrih rezultata i realizacije pilot-projekata za zajedničko osmišljavanje novih održivih i uključivih rješenja s izrazitom estetskom komponentom. “Hrvatska je zemlja od četiri milijuna ljudi. Zašto ne bismo kao pilot prijavili ne jedan projekt već jedan cijeli kvart, grad, zemlju koja vapi za zaokretom na bolje i napretkom”, pozvala je sve prisutne Tea Žakula, voditeljica Laboratorija za energetsku učinkovitost Fakulteta strojarstva i brodogradnje Dr. Domac je prihvatio ambiciozni izazov te će se ova nacionalna inicijativa nastaviti sastajati i formulirati prijavu za hrvatski nacionalni pilot projekt u sklopu ove nove europske inicijative koja će već u rujnu krenuti sa zaprimanjem prijava iz svih zemalja članica, a priliku će dobiti tek pet pilota. “Novi europski Bauhaus potiče poboljšanje kvalitete života kao dio novog stila, traži „vraćanje osnovama“, ljudskom mjerilu i elementima prirode. Volim reći – zdravom razumu, mjeri čovjeka i svemu onome što je prirodno. Zahtijeva od nas puno, ali i nemjerljivo puno možemo dobiti promjenama u smjeru održivosti, zajedništva i solidarnosti”, zaključio je skup dr. sc. Julije Domac

PHOTOS BY: Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.