Odmor posvećen prirodi: Na Hvaru se otvara prvi ekoresort u Hrvatskoj

GREEN_300_listici_sredina

Zavirite u zelenu oazu koja ostavlja bez daha

U Starome Gradu na Hvaru sredinom srpnja otvara se Valamar Amicor Green Resort, prvi obiteljski resort u Hrvatskoj izgrađen u skladu s načelima održivog razvoja. U uređenju su korišteni prirodni i reciklirani materijali, maksimalno je reducirana upotreba jednokratne plastike i papira te se posebna briga vodi o autohtonoj hortikulturi i okolišu.

Valamar Amicor Green Resort 4* svojom arhitekturom i načinom gradnje u potpunosti se uklapa u prirodni okoliš otoka Hvara. U projektiranju i gradnji koristili su se zeleni proizvodi i tehnologije, čime je postignut najviši stupanj energetske učinkovitosti. Koliko je održivost bila prioritet, pokazuju i najsitniji detalji – osim što je za gradnju vila korišteno drvo kao jedan od najodrživijih građevinskih materijala, zidovi su obojeni bojama koje ne sadrže štetne čestice kako bi se postigla maksimalna kvaliteta zraka unutar smještaja.

Prvi u Hrvatskoj

Ovo održivo ekološko ljetovalište ujedno je i prvi turistički projekt u Hrvatskoj u kojem su se koristili prefabricirani objekti i modularna gradnja projektirana prema Valamarovim standardima kvalitete smještaja. Riječ je o konceptu koji omogućava uštedu energije, ubrzava proces montiranja, stvara kontrolirane uvjete proizvodnje te omogućava jednostavnu demontažu dijelova objekta koji se poslije mogu ponovno upotrijebiti. Sagrađen je u skladu s načelima održivog razvoja i s najvećim poštovanjem prema tradiciji i prirodi zahvaljujući suradnji s Njemačkim udruženjem za održivu gradnju (DGNB), čiji je certifikat primjer za holistički sustav certificiranja zelene gradnje u cijelom svijetu. Valamar Amicor Green Resort projektiran je i prema standardu nZEB, koji podrazumijeva gotovo nultu potrošnju energije.

Luksuz čiste, zaštićene prirode

Uređenje interijera potpisuju domaći dizajneri i umjetnici koji su inspiraciju, ali i materijale, pronašli u lokalnoj tradiciji. Teksture, boje i geometrija zrcale prostor oko resorta, što Valamar Amicor Green Resort još više povezuje s lokacijom na kojoj se nalazi. Gosti mogu birati između vila i suiteova, odnosno između klasične vile s terasom ili raskošnije opcije s hidromasažnom kadom i lounge terasom sa sjedećom garniturom i ležaljkama. Obiteljski suite ima spavaću soba s bračnim krevetom i dječju sobu s dva dnevna kreveta, a u ponudi su još i obiteljska vila superior s terasom te obiteljska vila superior s terasom i pogledom na more. Sve goste u objektima će dočekati pladanj s probranim čajevima, organska kozmetika i prostirka za jogu, a posteljina i ručnici izrađeni su od prirodnih materijala. U vilama je ugrađena i smart home tehnologija koja omogućava mjerenje potrošnje vode, energije i ugljičnog otiska, a samim time i optimizaciju potrošnje energenata. Reciklirani i prirodni materijali korišteni su i u izradi staza, klupa, hotela za kukce, kućica za ptice te tegli za cvijeće i ostalih dekoracija, a za vrijeme odmora o važnosti zaštite okoliša mogu učiti i najmlađi gosti. Naime, za djecu u dobi od tri do 12 godina osmišljeni su posebni Maro programi – u sklopu Maro eko radionica jednostavnim, vođenim i kreativnim pristupom temama poput recikliranja, odvajanja otpada ili uzgoja biljaka mogu doznati kako se brinuti o planetu, a uz Maro vrt i povrtnjak naučiti kako se uzgajaju namirnice.

Lokalno i autentično

Ponuda hrane i pića Valamar Amicor Green Resorta zasniva se na svježim namirnicama, kojih je 77 posto uzgojeno u Hrvatskoj. Vrhunsko maslinovo ulje iz lokalnih je uljara, domaća vina iz hvarskih vinarija, a začini koji se koriste u kuhanju te pripremi koktela i aromatizirane vode iz Amicorova su vrta. Valamar Amicor Green Resort ujedno je i pravo utočište za pčele – iz pčelinjaka u resortu dolazi med koji se koristi Amicorovim restoranima. Jelovnici restorana Oliva te Grano Duro Pizza & Pasta, Craft Beer & Grilla i slastičarnice Sweet & Petite osmišljeni su na načelima mediteranske prehrane, a jela su pripremljena od svježih, sezonskih namirnica, uz svu raskoš okusa i mirisa. U sklopu Valamarove web trgovine Valfresco Direkt gostima i stanovnicima Hvara na raspolaganju će biti i dostava jela iz restorana Oliva.

Resortom upravlja Valamar Riviera, lider u inovativnom upravljanju odmorišnim turizmom i partner destinacija koji odgovornim i održivim turističkim poslovanjem kontinuirano stvara novu vrijednost. Valamar Amicor Green Resort realiziran je kao nastavak značajnih investicija koje su na otoku Hvaru pokrenuli Valamar i PBZ Croatia osiguranje d.d. za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima nakon što su putem stečajnog postupka zajednički akvizirali Helios Faros, turističko poduzeće u Starom Gradu na otoku Hvaru. Poslovni plan razvoja Helios Farosa pretpostavlja ulaganja u ukupnom iznosu od oko 800 milijuna kuna u održivi turizam visoke dodane vrijednosti koji će pozitivno utjecati na gospodarski rast otoka. Do 2025. godine planira se izvesti rekonstrukcija i izgradnja triju hotela i ljetovališta kategorije četiri i pet zvjezdica, s ukupnim kapacitetom od 700 smještajnih jedinica.

PHOTOS BY: press / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.