pexels-quang-nguyen-vinh-3355788

Odmor može početi: Donosimo savjete kako ostati ekološki osviješten i na plaži

GREEN_300_listici_sredina

Zeleni savjeti za plavo more

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Znate li napokon svoje datume godišnjeg odmora? Jeste li onda odabrali lokaciju i smještaj za ovogodišnje ljetovanje? Sada kada se vi veselite vašem odmoru iz snova, križate datume na kalendaru, planirate što ćete sve tamo obići, mi vam donosimo nekoliko savjeta kako i tijekom ljetovanja ostati odgovoran prema okolišu, odnosno plaži na kojoj ćete zasluženo upijati D vitamin.

Napokon smo dočekali ljetnu sezonu koja među mnogima budi opuštenost, neopterećenost i uživanje. Tijekom ljeta sve se nekako laganije kreće, a ako imamo sreće, dan nam mogu pokvariti samo komarci i nesnosna vrućina. No, u tom slučaju uvijek je dobro pobjeći na plažu i osvježiti se u moru. Odlazak na plažu uvijek iziskuje i dodatnu prtljagu koju nosimo sa sobom; od rezervnog kupaćeg, krema za sunčanje, hrane pa sve do ručnika i novina. I dok se i dalje vodimo onime da ljeto u nama budi ležernost, ležerni nikako ne smijemo biti kad je riječ o odgovornom ponašanju na plaži. Donosimo vam nekoliko savjeta kako i tijekom godišnjeg odmora na moru biti odgovoran prema okolišu.

Višekratne boce za tekućinu – umjesto da kupujete vodu i druga osvježavajuća pića na kioscima, večer prije stavite vodu ili sok u staklene ili neke druge višekratne bočice ohladiti u frižider. Time osim što ćete uštedjeti novac, smanjit ćete i nepotrebno nizanje plastičnog otpada.

Smanjite otpad na minimum – to ćete postići upravo time što ćete sve što vam je potrebno za na plažu spremati u višekratnu i višenamjensku ambalažu. Primjerice, voće i drugu hranu uskladištite u zdjelice koje će na kraju dana umjesto u smeću završiti u sudoperu, spremno čekajući idući dan. Plastične vrećice zamijenite onim platnenim, a pribor za jelo ukoliko vam je potreban, neka također bude višekratan.

Bicikl, šetnja, romobil – možda je upravo ljetovanje pravo vrijeme da počnete smanjivati vaš ugljični otisak. Tako primjerice na plažu ako nije predaleko od smještaja krenite biciklom ili se pak ‘odvažite’ na izazov da cijeli godišnji odmor ne upalite automobil. Također, sve više gradova na obali ima mogućnost najma bicikala i romobila s kojima ćete vidjeti i proživjeti mnogo više nego da sjedite u automobilu od lokacije do lokcije.

Osviješteni sportovi na plaži – umjesto vožnje skuterom i glisiranja odaberite ugljično neutralan morski sport poput supa, kanua, pedaline ili pak jednostavno ronjenja. Iako su i ova plovila napravljena od ne baš ekološki prihvatljivih materijala, ako ništa drugo barem tijekom korištenja ne ispuštaju u more štetne čestice tijekom izgaranja goriva.

Odgovorna kupnja – tijekom odmora pripazite na količinu kupljenih namirnica. Često nas upravo ta ležernost potakne da tijekom ljetovanja u trgovini potrošimo više nego što je potrebno, a kasnije sva hrana završi na smeću jer nemamo mjesta strpati ju s nama u automobil pri povratku kući. Dovoljno je onoliko koliko nam je potrebno za obroke u smještaju i ponešto voća za na plažu.

Briga o ekosustavu – školjke, šljunak i pijesak čine ekosustav naše obale. Primjerice alge, drveće, školjke, kosti nekih morskih životinjica igraju važnu ulogu u ekosustavu i često služe kao spremnik hrane za ptice. Njihovo uzimanje s plaže djeluje štetno i slabi ekosustav nekog morskog područja stoga oprez kada idući put poželite s plaže ‘posuditi’ malo školjki ili pijeska.

Okrenite se iza sebe – i to ne samo da provjerite jeste li nešto zaboravili prilikom odlaska s plaže, već i je li iza vas ostalo bilo kakvog smeća kojeg na putu do smještaja uskladištite na za to posebno predviđena mjesta.

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.