9b248e6ce18719c29ce38177054756a9

HENKEL DONOSI

Odgovorno čišćenje: Za blistav dom nemojte ugrožavati svoje zdravlje i okoliš

Održivo i odgovorno

Čišćenje je ključno za zaštitu zdravlja u našim domovima, školama i na radnim mjestima. Međutim, proizvodi za čišćenje često sadrže štetne kemikalije. Neke od njih mogu uzrokovati zdravstvene probleme dok neka sredstva za čišćenje mogu biti zapaljiva ili korozivna. Srećom, možete ograničiti svoju izloženost tim rizicima.

Kada potrošači kupuju komercijalna sredstva za čišćenje, očekuju da učine jednu stvar – djelotvorno očiste! Koristimo široku paletu sapuna, deterdženata, omekšivača, odmašćivača i izbjeljivača kako bi naši domovi ostali blistavi i mirisni. No, dok se kemikalije u sredstvima za čišćenje pjene, izbjeljuju i dezinficiraju kako bi naše posuđe, kade i radne ploče blistale bez bakterija, mnoge također doprinose zagađenju zraka u zatvorenom prostoru, otrovne su ako se progutaju, a mogu biti štetne ako se udahnu ili dođu u kontakt s kožom. Zapravo, sastojci za čišćenje razlikuju se po vrsti opasnosti po zdravlje koju predstavljaju. Neki uzrokuju akutne ili neposredne opasnosti poput iritacije kože ili dišnog sustava, suzenja očiju ili kemijskih opeklina, dok su drugi povezani s kroničnim ili dugotrajnim učincima poput raka.

Osim za vase zdravlje, mnoga sredstva nisu dobra ni za okoliš. Nakon što mjehurići od tekućine za čišćenje nestanu u našim odvodima, pročišćavaju se zajedno s kanalizacijom i drugom otpadnom vodom u komunalnim postrojenima, a zatim se ispuštaju u obližnje vodene putove. Većina sastojaka kemijskih sredstava za čišćenje razgrađuje se u bezopasne tvari tijekom tretmana ili ubrzo nakon toga. Drugi, međutim, to ne čine, ugrožavajući kvalitetu vode ili ribe i druge divlje životinje.

Plastične boce koje se koriste za pakiranje proizvoda za čišćenje predstavljaju drugi ekološki problem doprinoseći gomilama krutog otpada koji se mora odlagati, spaljivati ili, u nedovoljno slučajeva, reciklirati. Većina sredstava za čišćenje puni se u polietilen velike gustoće (HDPE, označen s #2 unutar trokuta za recikliranje) ili polietilen tereftalat (PETE, #1) koji su prihvaćeni za recikliranje u sve većem broju zajednica. Međutim, neki se pune u polivinil klorid (PVC, #3). PVC, inače poznat i kao vinil, izrađen je od kemikalija koje izazivaju rak, poput vinil klorida. Osim toga, PVC se jako rijetko reciklira.

Nekoliko sigurnih, jednostavnih sastojaka poput sapuna, vode, sode bikarbone, octa, limunova soka i boraksa, uz pomoć malo snage i grube spužve za ribanje, mogu poslužiti kao odlični sastojci za očistiti cijeli dom. Međutim, kada vam ipak trebaju specijalizirana sredstva za čišćenje, obratite pozornost na etiketu. Izbjegavajte one koji imaju upozorenja poput “Opasno” ili “Otrovno”, a potražite i upute o načinu uporabe proizvoda jer vam mogu pomoći da izbjegnete ozljede. Kada gledate sastojke, odaberite proizvode napravljene od biljnih sastojaka, umjesto naftnih. Prilikom kupnje, razmislite i o pakiranju. Odaberite sredstva koja dolaze u velikim bocama kako biste smanjili količinu plastičnog otpada. Također, odaberite proizvode u bocama napravljenim od reciklirane plastike. I dalje možete imati blistavo čist dom, ali na održiv i odgovoran način.

PHOTOS BY: Pinterest, FreePik, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.