dave-lastovskiy-RygIdTavhkQ-unsplash (1)

Odgovorni božićni domjenci: Evo kako ekološki osvijestiti blagdanska veselja

GREEN_300_listici_sredina

Za slavlje bez grižnje savjesti

Prosinac je vrijeme slavlja kako u obiteljima, tako i na poslu i s prijateljima. Ovogodišnje domjenke i tulume dočekajte u nešto ekološki odgovornijem duhu. Donosimo vam kako to učiniti uz samo malo truda.

Najaktivniji mjesec po pitanju druženja i slavlja svakako je prosinac. Obiteljska okupljanja, druženja na adventima, kao i božićni domjenci i tulumi samo su neki od načina kako obilježiti blagdansko veselje i zaokružiti godinu koja će uskoro biti iza nas. Ako organizirate domjenak na poslu ili pak u toplini svog doma probajte biti što odgovorniji prema okolišu. Uz svega nekoliko stvari koje možda do sad niste prakticirali možete učiniti veliku promjenu. Donosimo vam nekoliko savjeta kako ovogodišnje uživanje u blagodatima božićnih okupljanja možete učiniti ekološki odgovornijima.

Priprema hrane

Svi božićni domjenci se svode oko hrane zar ne? Nikako ovo guštanje nemojte uskratiti ni ove godine, međutim budite odgovorni prema odabiru namirnica, kao i prema količini. Ako ste vi domaćin domjenka, prije nego što odete u kupnju namirnica, zavirite u frižider i provjerite što već imate kod kuće i što se sve može iskoristiti, a da ne gomilate i kupujete nešto što već imate. Također, umjesto da gomilate razne vrste kolača, odlučite se za jednu vrstu ili samo omiljenu tortu za koju znate da će svi u istoj uživati. Prilikom kupnje potrebnih namirnica odlučite se primjerice za tržnicu ili male domaće obrte gdje ćete pronaći ukusne i organske delicije, a pritom šoping obavite bez svih onih plastičnih vrećica za voće i povrće. Slično je i s pićem. Za vina svratite kod lokalnog vinara sa svojom ambalažom ili ako već kupujete u trgovinama, birajte piće u staklenim bocama ili pak limenkama. Svakako je to bolja opcija od plastike. Za kraj, kad će gosti biti na odlasku podijelite svakome ono što je ostalo od hrane kako ju ne bi bacali, a svima će nakon tuluma dobro doći gotov ručak drugi dan. 

Dekoracije

Za blagdansko okupljanje podrazumijeva se i blagdansko ozračje puno ukrasa, lampica, ali i pokona. Vi ovaj domjenak učinite posebnim tako što ćete dekoracije napraviti sami s onim što već imate kod kuće ili prije otiđite u prirodu i naoružajte se češerima, granjem i drugim plodovima iz prirode koji mogu izgledati prekrasno na vašem domjenku. Također, ako već morate kupiti neke dekoracije, neka one primjerice budu božićne zvijezde, biljke koje će vam ostati u domu ili uredu i nakon veselog domjenka.

Pokloni

Mnogi se tijekom božićnih druženja daruju poklonima. Nerijetko to predstavlja slatke muke ne znajući što kupiti. Dogovorite se s prijateljima ili kolegama da to bude neka sitnica, ali primjerice iz second hand trgovine ili da svatko nešto izradi sam. Bit će puno zabavnije od toga da nosite skupocjene stvari koje će mnogi nakon tog dana zaboraviti. Također, zamatanje poklona isto može biti kreativno. Primjerice, u neki novinski papir sa zanimljivim naslovima i člancima ili pak u neki komad odjeće.

Pribor za piće i jelo

Iako vam se čini zgodnije za ovakve prigode kupiti pribor za jednokratnu upotrebu, budite odgovorni i zabranite plastiku na domjenku. Budite kreativni i primjerice skupite ranije staklenke koje mogu poslužiti kao čaše, ali i kao zdjelice za juhu. Umjesto papirantih salveta ako možete birajte one krpene koje ćete kasnije moći očistiti i spremiti za iduće druženje. Odaberite papirnate slamke ili one za višekratnu upotrebu, a u konačnici suđe u vidu tanjura, žlica, noževa i vilica za pranje može sačekati i drugi dan.

Odgovorno s otpadom

Čak i ako napravite sve ovo što smo vam iznad savjetovali, uvijek će se na kraju zabave naći smeća kojeg treba skupiti i baciti. Budite odgovorni prilikom čišćenja dan nakon. Razvrstajte pravilno svaki dio otpada kako kasnije ne bi sve završilo u miješanom otpadu gdje nekim stvarima tamo nije mjesto. 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.