58423707_149864456059872_2649228076533184057_n

Odgovorna kampanja: U poznatim holivudskim serijama ukida se korištenje jednokratne plastike

GREEN_300_listici_sredina

Kadrovi bez plastike

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Koliko puta ste u scenama serija vidjeli plastiku? Iako možda gledajući toliko ne obraćamo pozornost na to, ali jednokratna plastika često je dio scenografije i rekvizita. Od dostave hrane pa sve scena dječjih rođendana i bilo kakvih drugih proslava. Sve sve se to uskoro na setu ukida jer jednokratna plastika u Hollywoodu vrlo bi skoro trebala ići u povijest.

Prisjetite se svih serija koje ste do sad gledali i promislite koliko je u njima bilo jednokratne plastike. Niste jednom gledali scenu gdje likovi u seriji jedu dostavu, slave rođendane, nove godine, jedu u restoranu brze prehrane. Uz dobre i one manje dobre glumce, scenografiju i kadrove sve navedeno sadrži… Pogađate? Jednokratnu plastiku. Zanimljiva analiza USC Annenberg Norman Lear Centra koju je naručila američka Udruga za zagađenje plastikom pokazuje da mnoge popularne TV emisije koje su emitirane tijekom 2019. i 2020. imaju velike količine plastike za jednokratnu upotrebu u scenama. Naime, izvješće je dio kampanje koja poziva Hollywood da zamijeni jednokratne predmete na ekranu za održivije alternative. Flip the Script on Plastics kako je ime velike kampanje, analiziralo je 32 TV emisije koje su se emitirale od 2019. do 2020., uključujući “You”, “Little Fires Everywhere”, “Succession” i “NCIS”. Analiza je dala poražavajuće podatke koji su otkrili da je svaka pojedinačna epizoda sadržavala barem jedan predmet za jednokratnu upotrebu, a prosjek je bio 28 jednokratnih predmeta po epizodi. Ukupno su pronašli preko 2300 plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu u samo 64 epizode.

Analiza je također otkriva da u 93 posto epizoda nije prikazano odlaganje plastike za jednokratnu upotrebu. Napominju da to može stvoriti narativ o “čarobno nestajućem smeću” koji ne govori o tome koliko ovi predmeti mogu biti štetni. U slučajevima u kojima su likovi odlagali otpad, 80 posto vremena to je odlaganje bilo bacanjem otpada u jednu kantu. “Desetljeća istraživanja pokazuju da filmovi i serije igraju moćnu ulogu u oblikovanju naših društvenih normi, stavova i ponašanja u vezi s raznim zdravstvenim i socijalnim pitanjima”, rekla je Dana Weinstein, stručnjakinja za projekte u USC Annenberg Norman Lear Centru. “Dakle, zabava može biti vrlo učinkovit medij za modeliranje održivih praksi i sustava”, tvrdi.  Prema izvješću, ljudi samo u SAD-u odlažu 30 milijuna tona plastike godišnje, a plastika za jednokratnu upotrebu najveći je izvor onečišćenja u svijetu.

Kao takvi, istraživači i KUdruga za zagađenje plastikom žele potaknuti Hollywood da prestane prikazivati ​​tako prevladavajuću upotrebu plastike na ekranu u nadi da će time potaknuti publiku na održiviji način života izvan ekrana. “Nas oblikuje i formira ono što gledamo. Mediji imaju moć ponovno zamisliti svijet i “prokrčiti” put do regenerativnog, ponovno upotrebljivog, ponovnog punjenja, zdravog, uspješnog svijeta bez plastike za sva živa bića, samo ako se posvetimo i djelujemo sada “, rekla je Dianna Cohen, suosnivačica i izvršna direktorica Plastic Pollution Coalition. Udruga za zagađenje plastikom sada surađuje s glumcima, voditeljima emisija i piscima u nadi da će napraviti TV emisije s manje plastike za jednokratnu upotrebu i više dijaloga o tom pitanju.

Neke preporuke u izvješću uključuju zamjenu ovih jednokratnih predmeta za višekratnu upotrebu, dodavanje dijaloga o plastici i prikaz životnog ciklusa ovih predmeta od vađenja fosilnih goriva do odlagališta. Udruga već radi s velikim imenima u Hollywoodu uključujući Sergia Araua, Yarelija Arizmendija, Jeffa Bridgesa, Jakea Kasdana, Fran Drescher i mnoge druge kako bi se potaknula kampanja protiv plastike za jednokratnu upotrebu na ekranu. “Ključno je pokazati svijet koji nam je potreban, gdje je voće i povrće bez pakiranja, a druga hrana i pića poslužuju se u netoksičnim, neplastičnim materijalima za višekratnu upotrebu”, rekla je Mandy Moore, glumica, pjevačica i tekstopisac. “Ova je inicijativa uzbudljiv način za promjenu popularne kulture o ulozi plastike u našim životima”, zaključila je.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.