131319752_1528030364073999_8884389182071224772_n

Od zraka do alkohola: Prva tvrtka koja iz CO2 dobiva alkohol za parfeme, pića i gorivo

GREEN_300_listici_sredina

U pregovorima i s NASA-om oko raketnih goriva

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Parfem napravljen od zraka ili prva ugljično neutralna votka. Sve su to proizvodi koji tvrtka Air Company izrađuje od alkohola dobivenog ih CO2. Osim toga, u planu je i proizvodnja raketnog goriva, a već su u pregovorima s NASA-om.

Jeste li ikada mogli zamisliti da bi alkohol mogao odigrati važnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena? Možda zvuči neobično, ali ne i nemoguće. Naime, američka tvrtka Air Company sa sjedištem u New Yorku svoje poslovanje zasniva na tome da iz CO2 koji dolazi iz dimnjaka tvornica pretvori u alkohol koji se daljnjim procesom pretvara u parfeme, alkoholna pića, goriva pa i dezinfekcijska sredstva. “Razina CO2 u zraku nikada nije bila toliko visoka kao posljednjih godina, a klimatske su promjene postale najveća prijetnja čovječanstvu”, tvrde iz ove tvrtke čiji proces dobivanja etanola iz CO2 ima isti učinak pri suzbijanju istog kao 8 posađenih drveća. “Naš predviđeni utjecaj oslanja se na proširivanje naše tehnologije na sve moguće vertikale, što bi u konačnici moglo izbjeći ekvivalent od 10,8 posto globalne emisije CO2, što je više od 4,6 milijardi tona CO2 godišnje ili više nego trostruku količina afričkih godišnjih emisija od 3 posto”, ističu iz ove tvrtke. 

A kako je moguće iz štetnog CO2 dobiti čisti alkohol koji se koristi za svakodnevne proizvode? Njihova patentirana i zaštićena tehnologija oponaša fotosintezu uzimajući zarobljeni CO2 pretvarajući ga u alkohole bez nečistoća samo s kisikom i vodom kao jedinim nusproizvodima. Zatim te alkohole koriste za stvaranje raznih proizvoda široke potrošnje koji svima nama pomažu za bolju budućnost. Tako primjerice Air Company ima prvi parfem napravljen od zraka, a zove se Air Eau de Pafum i dolazi u mirisima jednakim za muškarce i žene s ambalažom pogodnom za okoliš. No, ovo nije jedini proizvod ove tvrtke. Tako primjerice proizvode i zračnu votku, odnosno votku s prirodnim okusima To je ujedno i prva votka ugljično negativna u svijetu. Također, alkohol prerađen iz CO2 Air Company koristi za izradu dezinfekcijskih sprejeva koji su tijekom pandemije vrlo tražena roba. Alkohol koji tvrtka dobiva u budućnosti bi se mogao koristiti i za izradu raketnih goriva, a ovaj startup već je u pregovorima s NASA-om oko buduće zajedničke suradnje koja bi mogla promijeniti planet na bolje.

 

 

PHOTOS BY: Instagram, aircompany.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.