abhishek-mishra-m9DXqdLpOs4-unsplash

Od zatvora napravili park i ne bune se kao Hrvati: Ovo je najzeleniji grad Europe

GREEN_300_listici_sredina

Na posao idu biciklom

Na razini države, gotovo 30 posto energije proizvedeno je iz obnovljivih izvora energije, a u planu je da do 2050. godine Danska bude u potpunosti energetski samostalna država

Uvijek je prvi vrhu liste najodrživijih gradova na svijetu, ove se godine prometnuo na prvo mjesto. Poznat po eco-friendly arhitekturi, glavni grad Danske najodrživiji je grad u Europi. Kopenhagen je grad vjetrenjača i bicikala, prvi je grad na svijetu koji ima tematski park bez emisija ugljika, a stanovništvo odvaja otpad i iznimno pazi na okoliš. Podatci pokazuju da preko 60 posto stanovništva kao glavno prijevozno sredstvo koristi bicikl. Umjesto automobilima, većina Danaca na posao odlazi biciklom, a masovno korištenje bicikala utječe na kvalitetu zraka.

Zgrade diljem Kopenhagena za napajanje koriste solarnu energiju, a na krovovima se nalaze zelene površine. Vlasti su uvele pravilnik prema kojemu sve nove zgrade moraju imati zeleni krov. Riječ je o krovovima koji koriste poseban sustav za prikupljanje kišnice. Čak jedna četvrtina javnih površina je zelena, a Danci ulažu puno i u urbane vrtove. Svaki građanin na raspolaganju ima 42,4 četvorna metra zelene površine. Tu spadaju parkovi, jezera, obale ili prirodna područja. Otišli su toliko daleko da su prostor bivšeg zatvora pretvorili u javni vrt, a autobusi na ulicama Kopenhagena voze na električni pogon.

Na razini države, gotovo 30 posto energije proizvedeno je iz obnovljivih izvora energije, a u planu je da do 2050. godine Danska bude u potpunosti energetski samostalna država. Kako bi nastavili s rekordnim padom emisija stakleničkih plinova, vlada je izradila klimatski plan, koji se usredotočuje na četiri točke: potrošnja energije, proizvodnja energije, mobilnost te inicijative gradskih uprava. Izazov je preusmjeriti strategiju relativno malog grada, kao što je Kopenhagen, na druge makrogradove koji se nalaze na sasvim različitim geografskim širinama.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.