jonathan-zerger-yzzJbqQ1O-Y-unsplash

Od veljače na Havajima je lov na morske pse zabranjen, a jedna europska država prestaje s kitolovom

GREEN_300_listici_sredina

Smanjena potražnja mesa od kita

Od prvog veljače na snagu je na Havajima stupio zakon o zabrani lova na morske pse. Svaki ilegalan ulov drastično će se kažnjavati. S druge pak strane na Islandu bi do 2024. godine kitolov trebao prestati.

Od prvog veljače na Havajima je počela stroga zabrana oko lova na morske pse. Svjesno hvatanje, zapletanje i ubijanje morskih pasa u morskim vodama Havaja sada je prekršaj s visokim kaznama, a novim zakonom Havaji su postali prva država u SAD-u koja je donijela takvu zabranu. “Naš odjel je itekako svjestan koliko su morski psi važni za održavanje zdravih morskih eko sistema”, rekao je Brian Neilson, upravitelj Odjela za vodene resurse u priopćenju. “I prepoznajemo njihovu važnost za domorodne havajske kulturne prakse i vjerovanja”, dodaje. Neilson ističe da će za implementiranje novog zakona trebati vrijeme i da ima nekoliko izuzeća koja dopuštaju ljudima s posebnim dozvolama da love morske pse, a ove dozvole izdaje Odjel za zemljište i resurse. Smjernice za izdavanje dozvola bit će uspostavljene na temelju domaćeg havajskog kulturnog protokola, ograničenja veličine i vrsta, te zabrane lova vrsta koje su navedene kao ugrožene. Ostala izuzeća kada je dopušteno njihovo svjesno ubijanje je u slučaju samoobrane, ali i zbog javne sigurnosti.

Novi je zakon donešen kako bi se njime pomoglo u očuvanju ovih životinja koje su važne u raznim ekološkim procesima. Svatko tko prekrši novi zakon morat će izdvojiti 500 dolara za prvi prekršaj, 2000 dolara za drugi prekršaj i 10.000 dolara za treći prekršaj. Kazne će također uključivati ​​administrativne kazne do 10.000 dolara po ulovljenom ili zapetljanom morskom psu i oduzimanje svih ulovljenih morskih pasa, komercijalne pomorske dozvole, plovila i ribolovnu opremu.

I dok je na Havajima ovaj zakon prvim danom veljače već na snazi i jedna europska država kreće u planiranje prestanku lova na kitove. Riječ je o Islandu gdje bi do 2024. godine lov na ove morske životinje mogao postati ilegalan. Island je jedna od rijetkih zemalja koja još uvijek komercijalno lovi kitove, a planiraju prekinuti tu praksu jer potražnja za kitovim mesom opada. Potražnja za mesom islandskih kitova dramatično se smanjila otkako se Japan – primarno tržište Islanda, posebno za meso kitova perajaca vratio komercijalnom kitolovu 2019. nakon tri desetljeća stanke. 

U 2021. u Norveškoj je harpunom uhvaćeno 575 kitova, što je manje od polovice dopuštene kvote, od strane 14 brodova koji još uvijek rade ovaj posao. Island, Norveška i Japan jedine su zemlje koje odobravaju komercijalni lov na kitove, unatoč kritikama aktivista za prava životinja i ekologa, zabrinutosti zbog toksina u mesu i smanjenju tržišta. Na Islandu su kitovi posljednjih godina postali zvijezde eko turizma koje je godišnje došlo posjetiti više od 360,000 turista prije pandemije, što je svakako daleko bolja opcija od njihovog ubijanja.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.