311739254_992568665469833_4740550742188371323_n

Od Švedske do Egipta: 72-godišnja baka pedalirala samo zbog jedne poruke

GREEN_300_listici_sredina

Nitko kao bake

Četiri mjeseca, gotovo 9 tisuća kilometara, 17 zemalja, jedan bicikl i jedna 72-godišnja baka, a sve zbog jedne poruke: "Zaustavite klimatske promjene". Ovo je otprilike sažetak onoga u što se Šveđanka Dorothee Hilderbrant upustila 1. srpnja, pa sve do početka održavanja COP-a 27 u Egiptu ne bi li prenijela vrlo važnu poruku za budućnost svojih i svačijih unuka.

Odavno su bake jedne od najvažnijih bića nakon roditelja. Bake kuhaju, bake brinu da ne hodamo bez papuča, bake nas zagovaraju i kad smo krivi, a ova baka iz sljedeće priče brine o tome kakav će svijet ostati unučadi.

Dorothee Hildebrandt iz Švedske pedalirala je više od tisuću kilometara, točnije od Švedske do egipatskog ljetovališta Sharm el-Sheikha na Crvenom moru kako bi na COP-u 27 prenijela samo jednu poruku: “Zaustavite klimatske promjene”.

Putovanje 72-godišnje aktivistice je trajalo više od četiri mjeseca, a provela ga je na njezinom ružičastom e-biciklu kojeg od milja zove Miss Piggy, prema popularnom liku iz Muppet Showa. Prošla je Europu i Bliski istok dok nije stigla u Sharm el-Sheikh, na južnom vrhu Sinajskog poluotoka.

Hildebrandt kaže da je njezina misija podići svijest i potaknuti svjetske čelnike okupljene na godišnjoj konferenciji UN-a o klimi  COP27 da poduzmu konkretne korake za zaustavljanje klimatskih promjena.

Emisije stakleničkih plinova nastavljaju rasti i znanstvenici kažu da se količina plinova koji zadržavaju toplinu treba gotovo prepoloviti do 2030. kako bi se ispunili ciljevi ograničenja temperature iz Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. godine. 

Hildebrandt je smještena kod prijateljice i svaki dan tijekom trajanja konferencije pedalira 15 kilometara do mjesta gdje se summit održava. Svaki dan vozi bicikl do centra grada, sastaje se s drugim aktivistima i posjećuje događanja. “Oni stvarno moraju zaustaviti klimatske promjene”, kaže Hildebrandt za strane medije o svjetskim vođama. “Čak i ako je neugodno, to se mora učiniti  za dobrobit budućnosti”, dodaje.

Šveđanka je otkrila i kako joj je ova iznimno duga vožnja od Švedske do Egipta bila vrlo teška, ali je htjela pokazati da ako postoji volja, onda je sve moguće. Dorothee je rođena u gradu Kasselu u središnjoj Njemačkoj, a svoj je prvi bicikl dobila s deset godina. Godine 1978. sa suprugom se preselila u Švedsku, gdje je radila čistačica kuća, a zatim se obučila za brigu o starijim osobama i osobama s invaliditetom. U mirovinu je otišla prije više od desetljeća.

Njezin aktivizam i biciklizam, koje dokumentira na društvenim mrežama, posvetila je za svoja dva unuka. Ona je i dio udruge “Grandmas for future” koja se fokusira na podizanje svijesti o klimatskim promjenama. Hildebrandt kaže da također želi da zapadne industrijalizirane nacije plate za razaranje koje su dosad prouzročile. 

Svoj je uistinu hrabar pothvat započela 1. srpnja, te je biciklirala kroz 17 zemalja, prešavši oko 8830 kilometara, u prosjeku oko 80 kilometara dnevno. Njezine objave na Facebooku imale su tisuće pregleda i kaže da je dobila pozitivne povratne informacije od pratitelja i ljudi koje je usput upoznala. U turskom obalnom gradu Antaliji pokvario joj se bicikl. Volonteri su se utrkivali kako bi je pomogli popraviti, a ona je uspjela nastaviti.

Bila je prisiljena unajmiti taksi za dijelove Sirije razorene sukobima, gdje je imala obveznog tjelohranitelja, baš kao i u Libanonu. Čak su joj i na Sinaju lokalne vlasti zabranile vožnju biciklom od luke Nuweiba do Sharm El Sheikha. Ipak, uvjerena je da je svoju poruku prenijela. 

Nakon što summit završi 18. studenoga, Hildebrandt će biciklom otići do Kaira, potom do mediteranskog grada Aleksandrije gdje će se ukrcati na trajekt za izraelsku luku Haifa, a odatle dalje za Grčku.

PHOTOS BY: Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.