raquel-martinez-SQM0sS0htzw-unsplash

Na ovoj aplikaciji svakih 15 dana možete usporediti cijene voća, povrća i mesa

GREEN_300_listici_sredina

Aktivna je od sutra!

Podatke su Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja dostavila samo tri trgovačka lanca.

Od sutra će građanima biti dostupna nova aplikacija koja prati kretanje cijena u maloprodaji. Riječ je o tzv. bijeloj listi, koja je trenutno u testnoj fazi, najavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović, na današnjoj sjednici Vlade. Trgovci koji su trenutno na toj tzv. bijeloj listi su Tommy, Konzum i KTC. Oni su ministarstvu dostavili sve tražene podatke, a to je oko 350 artikala čije će cijene građani moći usporediti svakih 15 dana.

Filipović je naveo kako se na temelju podataka koji su do sada pristigli može reći da su od 31. prosinca do jučerašnjeg dana, u Konzumu porasle cijene četiri artikla. Poskupilo je nesezonsko povrće, a sličan trend je i u KTC-u i Tommyju.

“Gledamo Konzum na aplikaciji kojom smo jako zadovoljni. Porasla je cijena paprika, tikvica i šećera. Šećer je porastao vladinom uredbom, paprika i tikvica su iz uvoza. Svi ostali proizvodi su zadržali istu cijenu, a 133 proizvoda su na akciji, imaju nižu cijenu nego prošli mjesec”, rekao je savjetnik ministra Jurica Lovrinčević.

‘Ovo će pomoći građanima’ 

Slična je situacija i kod Tommyja i KTC-a. U prvom trgovačkom lancu poskupila su četiri artikla, a dok u KTC-u šest artikala ima veću cijenu.

“Vrlo dobre rezultate već sada imamo zbog ovakvog načina praćenja cijena. Mislim da ćemo njome spriječiti neopravdano dizanje cijena”, kazao jeLovrinčević.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je kako se prema podacima Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP) tijekom siječnja ove godine prema zadnjem tjednu 2022., bilježi pad veleprodajnih cijena određenih vrsta povrća te jedne vrste voća i to kelja, mrkve, graha, blitve i jabuka, dok je za preostalo voće i povrće uočen blagi rast.

Kako je istaknuo Filipović, ovaj bi način informiranja javnosti trebao pomoći građanima donositi bolje odluke prilikom kupnje, a ujedno će moći pokloniti povjerenje trgovačkim lancima koji su odlučili biti transparentni.

PHOTOS BY: Vlada, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.