131320768_761337631125996_8692858390264550224_n

Od stare jakne do nove torbe: Generacija Z hrabro pomiče granice modne industrije

GREEN_300_listici_sredina

Svježe modne ideje

Tega Akinola je mlada britanska dizajnerica koja koristi rabljene stvari kako bi od njih izradila nove. Svojim kreativnim izričajem inspirira ljude da budu svjesniji svog utjecaja na okoliš, a pritom modnu industriju čini održivijom.

Upcycling je pojam koji označava kreativnu upotrebu nekog predmeta. Oštećena odjeća koja više nije prikladna za nošenje “rastavlja” se kako bi se ponovno iskoristila za izradu nekog drugog predmeta. Upcycling je sve popularniji u svijetu održivosti, a uz recikliranje, to je još jedan način kako iskoristiti stare stvari. Najčešće se pojavljuje u modnoj industriji i industriji namještaja, a ova posebno je popularan među mlađom generacijom Z koja svojim kreativnim izričajem hrabro pomiče granice današnjeg društva.

Modna industrija koristi goleme količine energije, vode i kemikalija koje onečišćuju okoliš, a lanac opskrbe često nije etički. Upcycling popularizirali su pripadnici generacije Z kako bi se suprotstavili ovom globalnom problemu. Danas upcycling primjenjuju mali obrtnici, ali i velike kompanije poput Patagonije.

Čini se da je pandemija potaknula ljude da usmjere svoju kreativnu energiju kako bi stvorili nove vrijednosti za sebe i društvo. Među njima je i 22-godišnja britanska dizajnerica Tega Akinola. Početkom pandemije 2020. bila je još studentica sportske psihologije, a zbog karantene vratila se u dom svojih roditelja u Midlandsu. Tijekom čišćenja spavače sobe pronašla je vrećicu polomljenih kablova. Prije nego što ih je bacila, USB joj je zapeo za oko. “Podsjetio me na kopču koja se može naći na štiklama,” kaže ona. “Uzela sam štikle i na njih doslovno zalijepila kablove.”

Akinola je u travnju na svom Instagramu objavila konačni rezultat, bijelu štiklu s USB remenom za gležanj, a fotografiju je objavila na svom Instagram profilu. Neki od njezinih prvih radova bile su i štikle prekrivene komadićima Nike čarapa i mini torba izrađena od narančastog Patagonia flisa. Njezini pratitelji su ih obožavali. “U početku sam samo rezala i lijepila stvari. Bilo je vrlo konceptualno, ali ne i funkcionalno”, rekla je za Vogue.

Danas je Akinola svoj hobi iz karantene pretvorila u posao. Vrlo brzo počela je dobivati upite o tome prodaje li stvari koje izrađuje, a nedavno je izradila ograničenu seriju Nike i The North Face torbi za trgovinu APOC. “Nakon što sam izradila prvu štiklu od starih kablova, interes za mojim proizvodima je porastao”, ističe.

Za predmete koje izrađuje koristi neispravne kabele s DePopa, Ebaya, Facebook marketa i drugih online platformi na kojima se prodaje rabljena roba. Zajedno s mamom, izradila je mini torbe od starih flis vesti marke Patagonia.

“Moja majka je krojačica, a tata grafički dizajner, tako da sam odgajana u kreativnom okruženju”, ističe. “Od malena sam krojila stvari i prepravljala staru odjeću, ali taj se proces poprilično promijenio kad sam odlučila početi prodavati stvari”, objašnjava. “Morala sam razmisliti o tome kako će ih ljudi nositi i hoće li potrajati.”

 

PHOTOS BY: Instagram @tegaakinola / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.