Od sada omiljene zelene ljubimce možete gledati i na zaslonu svoga mobitela

GREEN_300_listici_sredina

Botanical Collection

Ako ste ikad pokušali promijeniti pozadinu na svom pametnom telefonu, znate da to zna biti poprilično velika gnjavaža. Kako bi korisnicima olakšala taj proces, hrvatska IT firma Firefly Agency lansirala je aplikaciju pod nazivom Splashy, a wallpapere za nju osmislili su i naši kolumnisti, dečki iz Dnevne doze biljaka.

Jeste li znali da samo gledanje fotografije šume ima isti učinak na produktivnost i svijest kao i šetnja kroz nju? Upravo je to potvrdila studija iz 2010. godine. U dva eksperimenta istraživači su otkrili da su ljudi nakon sat vremena u interakciji s prirodom čak 20% bolje pamtili i bili više usredotočeni. Intrigantan je otkriće da je taj učinak postignut ne samo šetnjom botaničkim vrtovima, već i promatranjem fotografija prirode u usporedbi s onima urbanih sredina. Nalazi su u skladu s teorijom da su prirodni okoliši bolji u obnavljanju sposobnosti pažnje jer pružaju skladniji obrazac stimulacije koji zahtijeva manje napora, za razliku od urbanih sredina.


Osim što imaju znanstveno dokazane blagodati, fotografije prirode i biljaka ujedno su i neke od estetski najprivlačnijih. Upravo je zato aplikacija Splashy kreirala botaničku kolekciju pozadina za mobitele, a pomoć pri stvaranju kolekcije potražili su od stručnjaka – Tomislava i Leona koji stoje iza projekta Dnevna doza biljaka. “Javio nam se Luka Cindrić, suosnivač Firefly Agencyja s idejom da se sastanemo i vidimo postoji li prostor za suradnju na novoj verziji njihove aplikacije Splashy koja je prikupila preko milijun korisnika s prvom verzijom. Svestrani smo, ali IT-evci nismo pa nam se činilo jako fora da zakoračimo u te vode, a pogotovo nam je drago kad imamo priliku surađivati s domaćim brendovima, tvrtkama i kreativcima“, rekli su nam naši kolumnisti.


Dečki nam priznaju da nije bilo lako suziti izbor fotografija za kolekciju, ali kažu da će se u njoj uskoro naći i novih fotografija pa će se u kolekciji naći i neke koje nisu ušle u prvi odabir. “Malo smo brainstormali i odlučili kolekciju nazvati Botanical Collection, a fotke nije bilo lako odabrati. Nije da nije bilo dobrih fotki, nego ih je, ako možemo neskromno reći, bilo previše dobrih koje smo htjeli podijeliti s ljudima. Već smo neko vrijeme htjeli na neki način podijeliti wallpapere s ekipom na Instagramu, a ovo nam je bio način da ih odmah podijelimo s cijelim svijetom. Ovo je samo početak jer s vremenom ćemo dodavati nove fotke od kojih će neke biti dostupne svima, a neke premium članovima aplikacije”, otkrio nam je dvojac.
Njihove lijepe i opuštajuće wallpapere možete pronaći u Botanical albumu u Splashyjevoj aplikaciji za iPhone i Android.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.