Od proljetnog menija bistroa Beštija rastu zazubice!

GREEN_300_listici_sredina

Opuštena energija i sjajna hrana

Omiljeni darovi i plodovi proljeća sada su servirani na vaše tanjure.
Pomno odabrane namirnice organskog porijekla s domaćih farmi poseban su plus ovog slatkog bistroa u Masarykovoj.

Proljeće je stiglo na novi meni Beštije!  Savršenu dekonstrukciju chef Ljudevit Blažević složio je od medvjeđeg luka, artičoka, grdobine, jadranskih kozica i šparoga. Stopio je mnogima omiljene darove ovog godišnjeg doba s pomno biranim namirnicama organskog porijekla te ih servirao na vaše tanjure. I tome nismo mogli odoliti ni mi!

Da s Beštijinom timom nema šale, svjedoči već vrlo zanimljiv izbor predjela. Juha od paljene mrkve i bourbon vanilije vrlo je zanimljivog i neobičnog okusa. Tu su i gnudi u kombinaciji s medvjeđim lukom, gorgonzolom i čipsom od crne palente koji donose rapsodiju okusa i boja na tanjuru koji u sebi dočaravaju i savršeno opisuje proljeće.  U stopu ih slijede artičoke s espumom od lješnjaka serviranih uz hrskavi celer i kavijarom od ikre pastrve.  Jelo koje će bez sumnje postati hit u središtu grada, ali i šire jesu čvarci od grdobine s grilanim mladim lukom, aioliem od češnjaka i snijegom od bučinog ulja. Ovdje se chef Blažević vodio činjenicom da su čvarci omiljeni izbor mnogih, pa se odlučio crveno meso zamijeniti nježnom grdobinom i napraviti znatno laganiju opciju omiljenog balkanskog snacka.

Navedena predjela bila su nam savršen uvod za jedno od glavnih jela ovog nepretencioznog, a opet iznimno kreativnog menija. Kraljica proljetnog menija je grdobina sa španjolskim kroketima, pireom od cvjetače i lješnjacima. Nježni okusi, nevjerojatno instagramičan tanjur i prezentacija posebno su nas oduševili!

Na tom istom jelovniku, grdobinu po senzacionalnom okusu u stopu prati rižoto s jadranskim kozicama u neočekivanoj kombinaciji s limetom i stracciatellom. U ribljem tonu je i ručno rađena tjestenina koju Beštija nudi na proljetnom jelovniku  i koju puni jadranskim školjkama koje su tog dana svježe stigle u ribarnicu na Dolcu. Da se o vegetarijanskim željama mislilo tijekom stvaranja menija svjedoči još jedno jelo s pažnjom pripremljeno u tom duhu. Pastrnjak i grilani dimljeni sejtan s kremom od čičoke i pestom od bosiljka i oraha ozbiljno konkurira da postane omiljeno jelo i onima koji do sada nisu koketirali s vegetarijanstvom. Vjerujte nam, to vam sigurno možemo potvrditi!

Za one koji ipak ne mogu preskočiti obrok s mesom, Beštija je vodila računa i odlučila novim jelovnikom ozbiljne gurmane ostaviti bez teksta raznim varijacijama.

I šećer na kraju, jasno! Da desert bude doživljaj o kojem će se dugo pričati, pobrinula se sous chefica Ela Ožić. Prvi desert novog menija je čokoladni biskvit s pralin pastom, miso namlekom i čoko lješnjak glazeom, koji se poslužuje sa sladoledom od vanilije i espresom s amaretom.  Riječ je o kolaču čiji prvi griz ne prolazi bez jednog dugog i ekstatičnog ‘mmmmmm’, i kojem se iznova vraća. Drugi slatki grijeh u novoj ponudi krije se u keksu od badema, kremi od citrusa i gelu od kamilice i neizbježne meringe. Ne možemo odlučiti ima li bolji okus ili izgled!

Smještena u haustoru Masarykove ulice na broju 11, Beštija je kroz posljednjih nekoliko godina postala omiljeno okupljalište svih onih koji se žele skloniti od gradske vreve, a istovremeno ostati u centru. I finalno, dobro pojesti! U što smo se i mi uvjerili!

PHOTOS BY: Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.