marigna-roth-YBUTzFm4NbM-unsplash

Od otpalog lišća do eko papira: Tvrtka Re-Leaf transformira proizvodnju papira

GREEN_300_listici_sredina

Od školskog laboratorija do komercijalnog proizvoda

Re-Leafova patentirana tehnologija izdvaja celulozna vlakna iz lišća sakupljenog iz urbanih područja, a ne iz šuma, što čini osnovu njegovih proizvoda od papira koji se mogu reciklirati i razgraditi. Re-Leafova proizvodnjy papira ima niži ugljični otisak i potrošnju vode od uobičajenih procesa proizvodnje papira.

U jesen, kada se tlo počne prekrivati slojem otpalog lišća, gradovi diljem svijeta primjenjuju različite prakse. Neki gradovi prakticiraju potpuno ekološki pristup – lišće ostaje tamo gdje opadne, dajući utočište ježevima zimi, a prirodno gnojivo u proljeće. Nažalost, ovo je prilično revolucionarna i hrabra ideja pa većina gradova ne namjerava odustati od grabljanja lišća kako bi održali urbanu zelenu estetiku, a prikupljeno lišće spaljuju i time zagađuju zrak. Zato je osmišljen patent koji pomaže u održavanju reda na travnjacima na ekološki prihvatljiv način, smanjuje onečišćenje zraka i krčenje šuma. Ekološki prihvatljiv papir od otpalog lišća zapravo nije samo ideja – to je stvarnost.

Projekt izrade papira iz otpalog lišća, Re-Leaf, započeo je 2017. godine u Ukrajini, kao ideja Valentina Frechke. U školskom laboratoriju, zajedno sa svojim učiteljem, osmislio je projekt izrađivanja celuloze iz otpalog lišća kao materijala za proizvodnju papira. Nakon niza eksperimenata, pokušaja i neuspjeha da dobiju celulozu prikladnu za proizvodnju papira, projekt je 2019. dobio patent za tehnologiju recikliranja lišća i proizvodnju papira, a 2021. osnovano je istraživačko-proizvodno poduzeće Re-Leaf Technology LLC. Trenutno tvrtka ima proizvodne kapacitete do 5000 tona godišnje.

Papir se izrađuje u četiri koraka. Za početak, otpalo lišće se skuplja u gradskim parkovima i trgovima te se šalje u pogon za preradu. Važno je istaknuti da tvrtka ne prikuplja otpalo lišće u šumama kako bi očuvali integritet šumskih ekosustava.
Nakon toga se otpalo lišće odnesi u pogon za preradu, čisti se i, pod utjecajem fizikalnih i kemijskih procesa, izvlače se vlakna iz sirovine. Ovo vlakno čini osnovu papira izrađenog kasnije u procesu. Konačno se vlaknasta pulpa miješa s biološkim punilima, a zatim je suši i mota u role papira.

Tvrtka je potpisala deklaraciju o partnerstvu s Canopyjem, konzorcijem koji ima za cilj zaštititi šume radeći u cijelom lancu vrijednosti na razvoju alternativnih rješenja i tehnologija za nabavu, proizvodnju, pakiranje i transport robe u papirnim proizvodima. Re-Leafova tehnologija rješava problem korištenja biljnog otpada u urbanom ekosustavu. Za jednu tonu papira koju proizvodi Re-Leaf iskoristi se 2,3 tone lišća što odgovara količini od 17 posječenih stabala.

Re-Leafov proces proizvodnje papira ima 33,22% nižu emisiju CO2 od proizvodnje recikliranog papira, odnosno smanjenje od 79,32% u odnosu na proizvodnju papira iz drvne mase. Međutim, čini se da je i potrošnja vode smanjena zahvaljujući tehnologiji Re-Leaf-a zbog jednostavnosti sastava otpalog lišća kao sirovine koje omogućuje da se isključe složene kemijske komponente iz procesa. Samo 10-15 m3 vode se potroši na jednu tonu papira. Također, ovakva proizvodnja papira smanjuje potrošnju električne energije i plina tijekom proizvodnog procesa.

 

PHOTOS BY: Unsplash, ReLeaf / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.