andrew-shelley-Yu6Z_Fia1Ls-unsplash

Od napuštenog golf terena napravili zelenu oazu, dječji vrtić i prostor za sve

GREEN_300_listici_sredina

Prirodna regeneracija

Golf teren zatvoren je u vrijeme pandemije. Kad je stavljen na prodaju, stanovništvo se bojalo da će ondje biti stambeno naselje. Ipak, dobit će veliku zelenu oazu, dječji vrtić i prostor koji će moći svi koristiti.

Dvije godine nakon zatvaranja golf terena Frodsham u Cheshireu to je područje procvjetalo. Preuzeo ga je Woodland Trust koji ga pretvara u javnu šumu. Riječ je o jednom od ekskluzivnijih terena na kojem su nekoć igrale zvijezde golfa, poput Michael Owen i Dietmar Hamann.

Teren je zatvoren tijekom pandemije, a kad je stavljen na prodaju, lokalno stanovništvo bojalo se da će mjesto od 94 hektara postati stambeno naselje. Umjesto toga, kupila ga je dobrotvorna zaklada i iznajmila ga Woodland Trustu, koji sada ima zadatak pretvoriti to područje u zelenu oazu. Moraju omogućiti prirodnu regeneraciju uz sadnju drveća i stvaranje proplanaka bogatih divljim cvijećem.

Umjesto onih za golf loptice, sada su ondje samo rupe koje naprave jazavci i djetlići, a umjesto igrača ondje su samonikle mladice breze, piše Guardian. Igralište s 18 rupa jedno je od sve većeg broja nekoć ekskluzivnih dijelova zemlje koji se stavljaju u novu, prikladniju formu, jer aktivisti skreću pozornost na vrijednost zelenih površina u blizini urbanih područja.

Zelene oaze i dječji vrtić

“Stvarno smo uzbuđeni zbog ovog mjesta. Nakon zatvaranja ljudi su izašli i zauzeli prostor. Kad se jednom ukaže prilika, ovo praktički postaje obična zemlja”, rekao je Simon Mangeean iz Woodland Trusta. U Brightonu, golf teren Waterhall, koji je u vlasništvu općine, preuređuje se, dok je nekadašnji Beckenham Place Park s 18 rupa pretvoren u najveći park u jugoistočnom Londonu. Drugi tereni u vlasništvu općina u Exeteru i Sunderlandu također se pretvaraju u divlje zelene površine za ljude.

Na sjevernoj strani grebena od pješčenjaka koji prolazi kroz Cheshire, bivši teren u Frodshamu pruža spektakularan pogled na Frodsham Marsh, međunarodno zaštićenu močvaru.  Zadržat će se starija stabla, uključujući neke časne jasenove i druge autohtone vrste posađene uz golf teren, a šojke i vjeverice pomažu u sadnji žira iz drevnih hrastova koji graniče s tim mjestom. Volonteri iz lokalne zajednice također će saditi stabla iz lokalnog sjemena.

Jedna trećina staze ostat će otvoreni prostor zasijan poljskim cvijećem, čime će se zadržati spektakularni pogled na Mersey kao i bioraznolikost vrsta livada. “To uopće neće biti drveće od zida do zida”, rekao je Mangeean. U međuvremenu je klupska zgrada pretvorena u dječji vrtić Ashton House, a Woodland Trust se nada da će nova šuma pružiti šumske mogućnosti djeci predškolske dobi, kao i lokalnim osnovnim i srednjim školama.

PHOTOS BY: Woodland Trust, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.