simon-harvey-simhxrvey-6Jkru6FSX90-unsplash

Od listopada, djeca te učenici osnovih i srednjih škola mogu besplatno putovati vlakom

GREEN_300_listici_sredina

Ekološki najprihvatljiviji način prijevoza

Ako se pitamo kojim motornim prijevoznim sredstvom je najbolje putovati, a da ispuštamo najmanje ugljičnog otiska, i dalje je računica na strani vlakova. Ovo nekad nezaobilazni prijevoz danas ponovno dobiva na važnosti. Građane diljem svijeta sve se više potiče na putovanje vlakom, a jedna takva akcija zaživjela je i kod nas. Naime, u sklopu pilot-projekta, djeci i mladima HŽ nudi besplatan prijevoz unutar Lijepe naše.

Putovati vlakom nikada nije bilo lakše, posebice za djecu i učenike do 18 godina. Naime, Vlada Republike Hrvatske donijela je Zaključak o uvođenju pilot-projekta besplatnoga javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području Hrvatske. Pilot-projekt uvodi se sukladno Programu Vlade Republike Hrvatske 2020. – 2024. godine, a počeo se provoditi od 1. listopada 2021. godine i bit će na snazi sve do do 31. prosinca 2022. godine. Ovaj pilot-projekt obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta školovanja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja u 2. razredu redovnih vlakova.

Kako su naveli iz Hrvatskih željeznica, realizacija pilot-projekta doprinijet će povećanju mobilnosti djece i učenika, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine i podršci demografskoj revitalizaciji, poboljšanju životnog standarda građana, revitalizaciji prometa putničkih vlakova na nerazvijenim područjima i poticanju korištenja željezničkog prijevoza.

Uz to, znatno će se ojačati razvoj integriranog prijevoza putnika. Provedba ovog projekta, uz investicijski ciklus u obnovu željezničke infrastrukture i nabavu novih vlakova koji se sufinanciraju sredstvima iz EU fondova, pozitivno će utjecati na povećanje korištenja, ali i održivost željezničkog prijevoza, čime se doprinosi i smanjenju štetnih utjecaja prometa na okoliš. Djeca do polaska u osnovnu školu pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju identifikacijskog dokumenta na kojemu je naveden datum rođenja npr. zdravstvena iskaznica, osobna iskaznica i dr., dok učenici osnovnih i srednjih škola pravo na besplatno putovanje ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza.

PHOTOS BY: hzpp.hr, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.