Od heklanih igračaka brenda “Vezancija” vaši se mališani neće odvajati

GREEN_300_listici_sredina

Unikatna stvorenja s posebnom pričom

Da je igračka najbolji djetetov prijatelj, zna i Lucija Fabijanić, kreativka koja je nakon rada kao odgajateljica u vrtiću odlučila pokrenuti vlastiti brend "Vezancija" u kojem nastaju najljepše igračke napravljene ručnim radom.

Nema ništa ljepšeg od dječje igračke koju s toliko ljubavi poklanjamo najmlađima. Ma kakva ona bila, igračka je dar od srca koji će itekako razveseliti djecu jer njih, složit će se ako već ne roditelji, njihovi mališani svakako –  nikada previše. Iako danas na svakom uglu možemo pronaći raznoliki izbor igračaka, one unikatne, personalizirane, a k tome i bez nepotrebnih kemikalija pričaju jednu sasvim drugačiju, posebniju priču. Jedna takva priča stoji i iza domaćeg brenda “Vezancija” koji se bavi izradom igračaka, ukrasa i dodataka za dječje sobe, a iza Vezancije stoji 34-godišnja Lucija Fabijanić, odgajateljica po struci koja dugo maštala o svojoj kreativnoj “tvornici lutaka”. “Često sam znala zamišljati i sanjariti da imam svoj mali dućančić s kreativnim stvarčicama. Za razvoj kreativnosti je najviše zaslužna majka Julija koja je od kad znam za sebe uvijek poticala kreativni izričaj. Gledajući nju kako radi sa različitim tehnikama ( oslikavanje svile, šivanje, crtanje, kaligrafija, fotografija, dizajn) razvijala se i moja kreativnost”, rekla nam je Lucija.

Za vještinu heklanja kojom stvara svoje šarene proizvode za najmlađe može zahvaliti svojoj baki. “S heklanjem sam se prvi puta susrela u vrlo ranoj dobi kada mi je baka pokazivala osnove, što je bila više igra nego neko veliko stvaralaštvo, ali je očito ipak negdje ostavilo trag. Ne mogu se točno sjetiti kada mi se javila želja da ponovo primim kukicu u ruke, možda nekada za vrijeme studija. Sjećam se samo da me toliko uzbuđivala pomisao da se od malo vune i jedne “obične” kukice može stvoriti nešto što može biti korisno i funkcionalno. Kada bih krenula u izradu nekog predmeta, toliko bih se udubila u rad da me ništa drugo nije zanimalo. Mogu reći da je i danas ista priča kada dobijem ideju za novi projekt. Sve što danas znam o heklanju i drugim tehnikama naučila sam iz knjiga i preko interneta, te naravno uz najbolju učiteljicu ‘Pokušaj, promašaj’”, opisuje nam.

Lucijine igračke i ukrasi nastaju japanskom tehnikom pletenja ili heklanja koja se naziva amigurumi. Lutkice se rade u dijelovima pa se potom spajaju u cjelinu šivanjem. “Pri izradi igračaka, ukrasa i dodataka koristim uglavnom 100% češljani pamuk, a rijeđe pamuk pomiješan s akrilom. Punjenje koje koristim u izradi je 100% silikonizirano, antialergijsko i antibakterijsko poliestersko vlakno. Konce i vunice kupujem u tvorničkom dućanu naše domaće tvornice konaca “Unitas”, koji nudi kvalitetu s kojom sam osobno jako zadovoljna. Uvjerenja sam da treba podržati lokalno, pogotovo kada imamo takvu kvalitetu pred nosom. Gledam da su materijali s kojima radim prirodni i sigurni za djecu, te kod izrade lica na igračkama ne koristim takozvane safety eyes koji su plastični, već oči izrađujem koncem, tehnikom vezenja”, prepričava ova kreativka kojoj ideja za nove igračkice nikada ne nedostaje. “Inspirira me zapravo sve što me okružuje, često se događa da me i sami kupci inspiriraju kada traže neki određeni lik. Takve mi narudžbe često predstavljaju najveći izazov, treba mi možda nešto više vremena za samu izradu, ali i uzbuđenje je veće, te jedva čekam vidjeti konačni proizvod”, ističe Lucija čije se igračke mogu naručivati putem društvenih mreža brenda “Vezancija”.

Za izradu proizvoda nekad joj treba svega nekoliko sati, a nekad vrijeme izrade traje i po 10 do 15 sati, a svaki njezina Vezancija priča posebnu priču. “Ako govorimo o girlandama s imenima, taj je proizvod potpuno personaliziran i radi se isključivo po narudžbi. Kada su u pitanju hobe tješilice, postoje četiri lika (Dama Hoba, Majstor Hobač, Hoba Pametnica i Hobač Strašnikrak). Kupac izabire lika i može izabrati koje će boje biti odabrani lik. Zanimljivost kod Hoba je ta da se uz izabrani lik dobiva malena tiskana knjižica s pričom u stihu koje je pisala moja prijateljica Iva Penava, po struci također odgajatelj, te je talentirana za pisanje priča i pjesama za djecu. Kroz ovaj proizvod sam htjela naglasiti važnost čitanja djeci od najranije dobi. Uz heklane likove dobiva se takozvana potvrda o posvojenju u koje se upisuje ime djeteta, ime igračke, datum i slične. informacije, te pismo uspomene koje osobno ispisujem kako bi igračka dobila na većem značaju. Ta igračka više nije samo igračka, već joj je na neki način udahnut život i djetetu je ponuđena mogućnost da vodi brigu o svojoj igračkici i da zajedno stvaraju nove uspomene”, otkriva svestrana Lucija koja bi u skorije vrijeme htjela u jedan projekt spojiti i umjetnost heklanja s glazbom koju toliko obožava.

Sve dok joj se ne ispuni i ova želja, Lucija koja za sebe kaže da ima tek 8 i pol godina s obzirom na to da je rođena 29.veljače, vrijedno radi na svojim novim vezancijama koje će krasiti brojne dječje sobe i izmamiti osmijehe na lica mnogim mališanima, a to je na kraju dana najvažnije, zar ne?!

PHOTOS BY: Vezancija, privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.