pexels-monstera-7794265

Od drveta rade odjeću: Grije bolje od vune, prirodna je i ne šteti okolišu

GREEN_300_listici_sredina

Sličan pamuku

Do sada se kapok koristio u proizvodnji posteljine, punjenja za jastuke i prekrivače, a od nedavno je zastupljen i u tekstilnoj industriji. Sličan je pamuku, potpuno održiv i ne šteti okolišu.

Konačno je osmišljen način kako iskoristiti vlakno kapok stabla koje raste diljem tropskih regija. Riječ je prirodnom i održivom materijalu koji sadrži niz korisnih svojstava, a tijekom žetve ne šteti se dodatno okoliš. Neki ga nazivaju još i svileni pamuk jer mu cvjetovi izgledaju kao velike mahune pune pahuljica. Vlakna se izvlače iz mahune dok je još uvijek na stablu ili nakon što prirodno padne na tlo.

Od njega su se do sada izrađivala punjenja za jastuke, prekrivače i posteljinu. Materijali se prosijavaju kako bi se uklonile sjemenke, ostavljajući lagana, mekana kapok vlakna. U tom trenutku sjemenke se mogu preraditi kako bi se dobilo ulje za izradu sapuna. Ostatak se koristi za gnojivo i hranu za stoku. Kapok vlakno se brzo suši i otporno je na vlagu zbog prirodnog premaza od voska.

Nova inovacija 

Kao prirodno vlakno, kapok je izvrsna alternativa materijalima na bazi nafte koji se obično koriste u jastucima, kao što su poliester i pjena. Osim toga, biorazgradiv je i periv. Međutim, kapok je zapaljiv, što ograničava neke njegove funkcije.
No, osim u proizvodnji posteljine i jastuka, od nedavno se koristi i u tekstilnoj industriji.

Tentree, tvrtka za proizvodnju odjeće usmjerena na održivost, nedavno je izdala liniju odjeće koja se temelji na kapoku. To je relativno nova inovacija, a proces tkanja je delikatan i precizan. Dodavanje kapoka odjeći znači dodavanje izolacijskih svojstava većih od vune u laganom pakiranju.

Miješanje kapoka s pamukom značajno smanjuje količinu vode koja se koristi tijekom uzgoja biljaka i proizvodnje. “Proizvodnja četiri majice s mješavinom kapok-pamuka može uštedjeti 3000 litara vode”, tvrde iz tvrtke.

PHOTOS BY: Pexels, Tentree / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.