sangga-rima-roman-selia-HDYxXGL11ds-unsplash

Očajnički vapaji: Otočna država da bi sačuvala svoje ljepote razmišlja o prebacivanju u metaverzum

GREEN_300_listici_sredina

Zar je došlo do toga?!

Metaverzum, za mnoge još vrlo apstraktan pojma, dok druge već navodi da svoj život prebace u virtualni svijet pa čak i države. Zadnji takav potez napravio je Simon Kofe ministar pravosuđa, komunikacija i vanjskih poslova Tuvalua male države u Tihom oceanu. Naime, Kofe se video porukom obratio čelnicima okupljenim na klimatskom summitu COP27 ne bi li upalio alarm za uzbunu kazavši kako pod utjecajem klimatskih promjena ova otočna država sve više nestaje i kako da bi zadržala sjećanje na svoja prirodna bogatstva sve više teži ka metaverzum alternativi.

Kako bi se na vrijeme pripremili na svaki scenarij koji nam se sprema obzirom na klimatske promjene i ratove u svijetu, pacifička nacija Tuvalu planira stvoriti svoju verziju u metaverzumu, kao odgovor na egzistencijalnu prijetnju porasta razine mora. Ministar pravosuđa, komunikacija i vanjskih poslova Tuvalua, Simon Kofe, objavio je to putem jezivog digitalnog obraćanja čelnicima na COP27.

Rekao je da plan, koji objašnjava “najgori mogući scenarij”, uključuje stvaranje “digitalnog blizanca” Tuvalua u metaverzumu kako bi se replicirali njegovi prekrasni otoci i sačuvala njegova bogata kultura. “Tragičnost ovog ishoda ne može se procijeniti, no Tuvalu bi mogao biti prva zemlja na svijetu koja postoji samo u kibernetičkom prostoru, ali ako se globalno zatopljenje nekontrolirano nastavi  neće biti posljednja”, istaknuo je u obraćanju ministar. Ideja je, kako navodi, da bi metaverzum mogao omogućiti Tuvaluu da u potpunosti funkcionira kao suverena država s obzirom na to da su njezini ljudi prisiljeni živjeti negdje drugdje.

Iza cijele ideje postoje dvije priče. Jedna je ta da mala otočna nacija u Tihom oceanu, južno od Kiribatija i sjeverno od Fidžija se suočava s egzistencijalnom prijetnjom i želi očuvati svoju državnost pomoću tehnologije, a druga je da bi daleko poželjnija budućnost za Tuvalu bila izbjegavanje najgorih učinaka klimatskih promjena i očuvanje sebe kao zemaljske nacije. U tom slučaju, ovo bi mogao biti način da privuče pažnju svijeta.

No, što je zapravo metaverzalna nacija? Metaverzum predstavlja rastuću budućnost u kojoj proširena i virtualna stvarnost postaju dio svakodnevnog života. Postoje mnoge vizije o tome kako bi metaverzum mogao izgledati, a najpoznatija dolazi upravo od izvršnog direktora Mete nekadašnjeg Facebooka, Marka Zuckerberga. Ono što je većini ovih vizija zajedničko je ideja da se metaverzum odnosi na interoperabilne i impresivne 3D svjetove. Postojani avatar prelazi iz jednog virtualnog svijeta u drugi, jednako lako kao i iz jedne sobe u drugu u fizičkom svijetu. Cilj je zamagliti ljudsku sposobnost razlikovanja stvarnog od virtualnog, u dobru i u zlu.

Tako i ministar Kofe implicira da bi se tri aspekta nacionalnosti Tuvalua mogla ponovno stvoriti u metaverzumu, a to su teritorij, odnosno rekreacija prirodne ljepote Tuvalua, s kojom se može komunicirati na različite načine. Zatim kultura, što bi značilo sposobnost naroda Tuvalua da komuniciraju jedni s drugima na načine koji čuvaju njihov zajednički jezik, norme i običaje, gdje god bili i posljednji suverenitet  ako bi došlo do gubitka zemaljskog teritorija nad kojom vlada Tuvalua ima suverenitet tragedija koju je nemoguće zamisliti, ali koju su počeli sve češće zamišljati.

Prema mišljenjima znanstvenika, tehnološki je već dovoljno jednostavno stvoriti prekrasne, impresivne i bogato prikazane rekreacije teritorija Tuvalua. Štoviše, tisuće različitih online zajednica i 3D svjetova kao što je popularna video igra Second Life pokazuju da je moguće imati potpuno virtualne interaktivne prostore koji mogu održavati vlastitu kulturu. Ideja kombiniranja ovih tehnoloških mogućnosti sa značajkama upravljanja za “digitalnog blizanca” Tuvalua je izvediva.

Bilo je prijašnjih eksperimenata u kojima su vlade preuzimale funkcije temeljene na lokaciji i stvarale njihove virtualne analogije. Na primjer, e-rezidentnost u Estoniji oblik je rezidentnosti koji se može dobiti samo na mreži i koji ne-Estonci mogu dobiti za pristup uslugama kao što je registracija poduzeća. Drugi primjer su zemlje koje postavljaju virtualna veleposlanstva na internetskoj platformi Second Life.

Ipak, postoje značajni tehnološki i društveni izazovi u spajanju i digitalizaciji elemenata koji definiraju cijelu naciju. Postoje problemi propusnosti, računalne snage. Nitko još nije pokazao da se nacionalne države mogu uspješno prevesti u virtualni svijet. Čak i da mogu biti, drugi tvrde da digitalni svijet čini nacionalne države suvišnima.

Tuvaluov prijedlog da stvori svog digitalnog blizanca u metaverzumu je zapravo očajnički odgovor na tragičnu situaciju. Kako tvrde znanstvenici s tehničkih sveučilišta, Kofe je svjestan da metaverzum nije odgovor na probleme Tuvalua. On izričito navodi da se moramo usredotočiti na smanjenje utjecaja klimatskih promjena putem inicijativa kao što je sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja fosilnih goriva, no svakako je dobar način razmišljanja, ali i privlačenja pažnje da se konačno i krene nešto poduzimati. “Bez globalne savjesti i globalne predanosti našoj zajedničkoj dobrobiti mogli bismo pronaći ostatak svijeta koji će nam se pridružiti na internetu dok njihove zemlje nestaju”, ističe Kofe.

PHOTOS BY: Guliver Image, Unsplash, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.