henry-co-P19smebIGPY-unsplash

Oboren rekord proizvodnje solarne energije u Europskoj uniji

GREEN_300_listici_sredina

M.B.

10% ukupne električne energije u regiji

Opskrba solarnom energijom u Europskoj uniji tijekom lipnja i srpnja ove godine porasla je na rekordno visok nivo, čineći 10% ukupne električne energije proizvedene u regiji, izvijestio je neovisni klimatski think tank Ember.

Dvadeset sedam zemalja u bloku proizvelo je gotovo 39 teravat sati (TWh) energije iz solarnih panela tijekom lipnja i srpnja, što je 10,9 TWh više u odnosu na 2018, pokazali su podaci Embera. Novi rekordi također su postavljeni u osam zemalja EU-a, uključujući Španjolsku i Njemačku, navodi se u izvješću, s povećanjem proizvodnje i uporabe ploča.

“Postoje uzbudljivi zeleni izdanci na ključnim solarnim tržištima na kojima solarna energija raste, ali sveukupno ne raste dovoljno brzo”, rekao je analitičar za Ember, Charles Moore. Ukupna proizvodnja iz solarnih panela zaostala je u opskrbi električnom energijom iz ugljena, koja je iznosila 14% za regiju u lipnju i srpnju 2021. godine, navodi se u izvješću. Kao dio paketa klimatskih politika, Europska komisija predložila je preispitivanje pravila o obnovljivoj energiji, koja odlučuju koliko brzo blok mora povećati upotrebu izvora kao što su vjetar, solarna energija i energija biomase proizvedena izgorijevanjem drvenih peleta ili sječke.

EU je postavila privremeni cilj za povećanje udjela takve obnovljive energije na 40% u konačnoj potrošnji do 2030., u odnosu na otprilike 20% u 2019. godini. Ember podaci pokazuju da je Njemačka zadržala najveći udio proizvodnje solarne energije u regiji, sa 11,5 TWh na 13,4 TWh, što je činilo 17% ukupne električne energije proizvedene u zemlji tijekom ljetnog razdoblja 2021. Španjolska je imala najveći rast u ljetnom razdoblju tijekom četiri godine, više nego udvostručen sa 3,1 TWh u 2018. na 6,4 TWh u 2021., što je činilo 16% ukupne električne energije proizvedene u zemlji 2021. godine, pokazali su podaci. Nizozemska je pokazala drugi najveći rast u četiri godine, gotovo utrostručivši proizvodnju solarnih panela na 3,2 TWh sa 1,1 TWh u 2018., čime je ukupni udio električne energije u zemlji povećan za 10% na 17%.

Značajan porast proizvodnje električne energije u obje zemlje bio je “odraz” ambicioznog zakonodavstva. Italija je 2021. bila treći najveći proizvođač energije iz solarnih panela, ali nije zabilježila značajan rast u istom razdoblju, s 5,7 TWh na gotovo 6 TWh, pokazali su podaci. Opskrba solarnom energijom u EU-27 porasla je u prosjeku za 14 TWh godišnje u 2019. i 2020. godini, a očekuje se da će to učiniti i 2021. godine, ali morat će se udvostručiti na 30 TWh godišnje kako bi se ispunili klimatski ciljevi za 2030., navodi se u izvješću.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.