tobias-tullius-2z6TmSRQI64-unsplash

Objavljen svjetski popis najboljih ruralnih turističkih destinacija: Četvrtina ih se nalazi u Europi

GREEN_300_listici_sredina

Naglasak na održivosti

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
U proteklih nekoliko godina, sela su postala nezaobilazna turistička destinacija diljem svijeta. Stoga je Svjetska turistička organizacija objavila popis najboljih svjetskih ruralnih mjesta za odmor koja njeguju održivost, a Europa na popisu ima čak četvrtinu svojih turističkih sela.

Sve se više turista diljem svijeta za svoja putovanja odlučuje za ruralna područja. Vraćanje tradiciji, organski proizvodi, netaknuta priroda, usporeniji način života samo su neki od razloga zašto se sve više ljudi odlučuje na izlete u sela diljem svijeta, a mnogi od njih se odlučuju i na rad u ruralnom turizmu. Kako su turistička sela postala sve popularnija, tako je nedavno Svjetska turistička organizacija pokrenula inicijativu pod nazivom Najbolja turistička sela, s ciljem očuvanja jedinstvenih ruralnih mjesta, njihove baštine i vrijednosti uz promicanje turizma kao načina spriječavanja depopulacije. Prvi rezultati ove inicijative iznjedrili su 44 sela iz 32 zemlje diljem svijeta kao najboljim mjestima za putovanje u ruralni dio.

Zanimljiva je činjenica kako je čak četvrtina sela na popisu iz područja Europe i sva se navedena sela ne  ističu samo svojom vizualnom ljepotom, već i inovativnim i transformativnim djelovanjem te predanošću razvoju turizma u skladu s ciljevima održivog razvoja. Od proglašenih najboljima, deset sela dolaze iz Europe, a nama najbliža su ona iz Slovenije, Italije i Austrije. Riječ je o slovenskim selima Radovljica i Solčava, talijanskom San Ginesio te austrijskom održivom selu Kaunertal.

Osim ovih nama u relativnoj blizini, najvišu ocjenu europskih turističkih sela dobili su i Castelo Rodrigo te Cumeada iz Portugala, Lekunberri i Morella u Španjolskoj, Pano Lefkara na Cipru te Soufli u Grčkoj. Sva ova sela uključujući i ona izvan Europe dobit će pečat najboljeg turističkog sela, koji vrijedi tri godine uz mogućnost obnove, prepoznajući ih kao mjesta koja su zapaženi primjeri iznimnog ruralnog turizma. Nadajmo se kako će se na idućem popisu pronaći i neko naše hrvatsko selo.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.