Sada postoji i ”Vodič za označavanje rokova trajanja hrane”: Znate li što možete konzumirati nakon isteka roka?

GREEN_300_listici_sredina

"Sigurnost hrane svačiji je posao"

Da je hrana bitna u našim životima, svjedoči i današnje obilježavanje Svjetskog dana sigurnosti hrane koji se sedmu godinu zaredom obilježava i u našoj zemlji. Također, ovih je dana objavljen i Vodič za označavanje rokova trajanja prehrambenih proizvoda kojeg se proizvođači hrane trebaju pridržavati, a kupcima olakšava raspoznavanje onoga što se smije, a što ne smije konzumirati nakon isteka roka trajanja.

U našoj zemlji i svijetu peti put zaredom na današnji datum, 7. lipnja obilježava se kao Svjetski dan sigurnosti hrane. Pod sloganom “Sigurnost hrane je svačiji posao“, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) nastavljaju sa svojim naporima da uključe sigurnost hrane u javnu agendu i smanje teret bolesti koje se prenose hranom na globalnoj razini.

hrana

Ono što treba znati je da sigurnost hrane ima izravan utjecaj na zdravlje, pozitivno utječe na ekonomiju i egzistenciju, a prehrambeni standardi štite potrošače. Na pragu toga, prije nekoliko dana objavljen je i Vodič za označavanje rokova trajanja hrane Ministarstva poljoprivrede, kojem je cilj osigurati potrošaču mogućnost sigurnog izbora hrane prikladne za konzumaciju kroz čitav njezin rok trajanja, a i mi smo ranije o tome ranije izvještavali.

Osigurati točnost informacija o hrani

Ono što je važno, je da subjekti u poslovanju s hranom moraju osigurati prisutnost i točnost informacija o hrani u skladu s primjenjivim propisima o informacijama o hrani i zahtjevima odgovarajućih nacionalnih propisa. Zašto je to važno? Zato što se pružanjem jasnih informacija o roku trajanja i načinu čuvanja hrane te pravilnim razumijevanjem istih od strane potrošača značajno može smanjiti količina otpada od hrane.

Cilj označavanja roka trajanja hrane je osigurati potrošaču mogućnost izbora hrane sigurne za konzumaciju i odgovarajuće kvalitete unutar određenog vremenskog razdoblja. Ovaj vodič zapravo proizvođačima hrane daje i temeljne smjernice kako pravilno odrediti rok trajanja pojedinog proizvoda.

Svako nerazumijevanje i nerazlikovanje značenja termina poput “Najbolje upotrijebiti do” ili “Upotrijebiti do” može dovesti do povećanja rizika od nesigurne konzumacije hrane i povećanog bacanja hrane.

“Upotrijebiti do” i “Najbolje upotrijebiti do…”

Riječ je o oznakama koje treba različito tretirati i proizvođači hrane moraju jasno odrediti kad se koja oznaka koristi. Kada govorimo o oznaci “Upotrijebiti do” u tom se slučaju hrana se ne smije prodavati, distribuirati i konzumirati nakon isteka (ponoći) navedenog datuma. Po isteku označenog datuma hrana je nesigurna za konzumaciju te se ne smije nalaziti na tržištu. Ako takav proizvod imate kod kuće ne smijete ga konzumirati po isteku “Upotrijebiti do…“ datuma, osim ako je hrana, prije isteka podvrgnuta dodatnom postupku, odnosno procesu kojim je postala sigurna, a na to se odnosi zamrzavanje ili prekuhavanje.

vodič za označavanje rokova trajanja hrane

S druge pak strane, kada govorimo o oznakama “Najbolje upotrijebiti do…“ i “Najbolje upotrijebiti do kraja…“ su navodi povezani s kvalitetom hrane i predstavljaju razdoblje u kojem se može očekivati da će hrana ostati u svojem optimalnom stanju koji se odnosi na izgled, miris i okus. Nakon isteka toga datuma mogu se očekivati promjene u okusu, mirisu, izgledu i/ili konzistenciji hrane, ali će hrana i dalje biti sigurna za potrošača, pod uvjetom da se čuvala prema uputama na ambalaži i da ambalaža nije oštećena, te se kao takva može konzumirati još neko određeno vrijeme. Za razliku od oznake “Upotrijebiti do”, ova se hrana smije prodavati i distribuirati nakon isteka datuma minimalne trajnosti.

hrana

No, u takvom slučaju hrana s istekom roka trajanja mora biti izdvojena od istih proizvoda kod kojih rok trajanja nije istekao i potrošači moraju biti jasno informirani da se radi o hrani s istekom roka trajanja. Također, nakon isteka datuma minimalne trajnosti, “Najbolje upotrijebiti do…“ i “Najbolje upotrijebiti do kraja…“, hrana se smije i donirati te ju je moguće sigurno konzumirati određeno vrijeme pod određenim uvjetima.

Kako označavati rok trajanja hrane?

Kupcima proizvoda najpoznatija su dva termina označavanja roka trajanja hrane; jedan je “Najbolje upotrijebiti do…” ili “Najbolje upotrijebiti do kraja…” Oznaka datuma se navodi kao dan, mjesec i ako je moguće godina, točno  tim redoslijedom i u nekodiranom obliku. Oblik označavanja je fleksibilan ovisno o očekivanom roku trajnosti.

Postoje tri različita označavanja datuma. Kada govorimo o proizvodima kojima je rok trajanja manji od tri mjeseca, onda se navodi točan dan i mjesec isteka roka. Nadalje, ako je rok trajanja dulji od tri mjeseca, a kraći od 18 mjeseci, na proizvodu se navodi mjesec i godina kad je najbolje proizvod iskoristiti i posljednje označavanje odnosi se na proizvode čiji je očekivani rok trajnosti dulji od 18 mjesec, tada se označava samo godina kad je proizvod najbolje upotrijebiti.

Vodič za označavanje rokova trajanja hrane

Da bi hrana bila što sigurnija i nakon otvaranja njezine ambalaže, prema potrebi treba navesti uvjete čuvanja i/ili rok za konzumaciju hrane, primjerice “nakon otvaranja čuvati u hladnjaku“ ili “konzumirati u roku od tri dana nakon otvaranja“.

hrana

Od oznaka roka trajnosti izuzeti su neki proizvodi

Svaka hrana iz specifičnih razloga ne može dobiti svoju oznaku trajnosti to su primjerice svježe voće i povrće, uključujući krumpir, koje nije oguljeno, rezano ili obrađeno na sličan način, ali ne vrijedi za proklijalo sjeme i slične proizvode npr. klice mahunarki. Zatim, vina i likeri, ocat, kuhinjska sol, šećer, žvakače gume, ali i  kolači i pekarski proizvodi koji se, s obzirom na njihov sastav i namjenu, konzumiraju unutar 24 sata od proizvodnje. Cjelokupni Vodič za označavanje rokova trajanja hrane možete provjeriti ovdje.

hrana

PHOTOS BY: Unsplash, screenshot, Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.