Ivan Ipša_Ipša maslinovo ulje_EP6

Obitelj Ipša proizvodi jedno od najboljih maslinovih ulja na svijetu: ‘Jedna kap stvara novi život’

GREEN_300_listici_sredina

Još jedna fantastična priča o uspjehu u Hrvatskoj

Obitelj Ipša iz Istre čvrsto je vjerovala u svoj uspjeh. Krenuli su od ničega, od svega nekoliko maslina, a ljudi su im se smijali. Unatoč tome, ustrajali su u ostvarivanju svojih snova i danas postali jedni od najboljih proizvođača maslinovog ulja u cijelom svijetu,

Ovaj posao vaš drži s nogama čvrsto na zemlji, ne da vam da poletite. Koliko god da se trudite, opet ovisite o nečemu što je jače od vas, više od vas, stav je obitelji Ipša koja više od dvadeset godina proizvodi vrhunsko maslinovo ulje. Svoju su priču ispričali u epizode emisije Dulum zemlje koja se prikazivala na HRT-u.

Glava obitelji i Irenin suprug, Klaudio Ipša, u Istri je poznat i kao revolucionar maslinarstva. Uz podršku svojih najmilijih uspio je proizvesti jedno od najkvalitetnijih maslinovih ulja u cijelome svijetu.

‘Srce drugačije kuca’ 

“Kad sam prvi put vidio da je to sve čisto što je ranije bilo zaraslo, odmah mi je srce drugačije kucalo”, rekao je Klaudio s ponosom. U samim početcima motivirala ga je ljubav prema kraju u kojemu je odrastao. Nikada, kako je rekao, nije razmišljao o prihodima, nije stavljao na papir koliko će ga nešto koštati, nego je u cijeli posao krenuo s punim srcem i nadom, vjerujući da će uspjeti.

“Kada počneš raditi, tek tad shvatiš da ne znaš ništa. Onda me je žena potaknula da upišem Studij mediteranske poljoprivrede u Poreču i ja sam išao tri godine i završio to”, rekao je Klaudio. Danas ga u svemu što radi prati njegov nasljednik, sin Ivan.

Za njega je maslina, pak, simbol novog života. On nastavlja širiti posao, vjerujući i dalje u uspjeh istarskog maslinarstva. “On apsolutno vidi sebe u tome i ja se neću petljati nimalo, samo ću sugerirati ako nešto treba”, rekao je Klaudio o sinu.

Ekološka proizvodnja 

Iako su danas jedni od najboljih proizvođača u svijetu, početci nisu bili nimalo lagani. U početku su im se ljudi smijali, podsmjehivali se što donose svoje ulje na natjecanje, no to ih nije pokolebalo. Naprotiv, još su više ustrajali u ostvarivanju svoga sna, a to je da nastave tradiciju svojih djedova. Bili su prvi koji su svoje ulje brendirali, pakirali ga u boce i stavili etikete i tako s vremenom postali prepoznatljivi u svijetu. Njihovi su kupci stalni, a naglasak je uvijek na kvaliteti, nikad na kvantiteti.

“To je jedna posebna sreća. Kada vidiš da iscuri prvo ulje van, to je kao da čekaš zoru. Onaj svježi miris, lijepi, zeleni, to je nešto posebno”, rekao je Klaudio.

Sve što na svom području uzgajaju i rade potpuno je ekološko. Kako je objasnio Ivan Ipša, riječ je o zatvorenom krugu na gospodarstvu. Naime, od maslina rade ulje, a koštice i komina se prerađuju u pelete koje onda koriste za grijanje postrojenja i svoje obiteljske kuće. Ostatak iskoriste kao gnojivo za posađene masline.

“Mi u Hrvatskoj imamo sve: more, ravnice, brda i u sljedećih deset godina možemo mnogo napraviti. Sve se više cijeni ono što se radi rukama, u prirodi, s onime što nam priroda da i zato vidim svijetlu budućnost”, ponosno je rekao Ivan.

Maslina je za njih prvo i vječno drvo, stablo koje vraća onoliko koliko mu dajte pa čak i više od toga. Od jedne kapi stvorit će se novi život, novi uspjeh i nova nada da se na ovom području, uz uporan rad, može uspjeti.

PHOTOS BY: HRT, Ipša-Maslinova ulja / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.