Nema ništa boljeg nego tijekom ovih blagdanskih dana za stolom objedovati sarmu. Ova kraljica zimskog, ali i novogodišnjeg ručka idealna je upravo zbog kiselog kupusa čije su blagodati za organizam uistinu ogromne. Možda ste sve do sad uživali u sarmama ispod čijeg se lista skriva kuglica mesa, no pravo je vrijeme da isprobate nešto drugačiji recept, a jednako ukusan kao i onaj vaše bake. Vege sarme oduševit će vas svojim okusom, a vjerujemo da i oni vjerni mesu neće požaliti što ćete im servirati ovu zdraviju alternativu.
Potrebno vam je:
- Glavica kupusa
- Pola šalice leće
- Pola šalice smeđe riže
- Pola šalice heljde
- 100 grama dimljenog tofua
- Pelati
- Pelati
- Tapioka škrob
- Začini po želji
- Šalica vode
- Luk
- Mrkva
- Ulje
Priprema:
U posoljenu vodu stavite kuhati heljdu, rižu i leću, a za to vrijeme dinstajte luk i mrkvu koju ste prethodno narezali. U to dodajte narezani dimljeni tofu, žlicu tapioka škroba, koncentrat rajčice i sve začine po želji. Nakon što se skuhaju riža, heljda i leća, procijedite ih te s umiješajte prodinstanom smjesom (koja će mijenjati meso) te ostavite da se dobro ohladi.
Za to vrijeme pripremite listove kupusa i dio kupusa kojeg ćete naribati, ako niste kupili već gotovo naribano. Kad se smjesa ohladi, možete krenuti rolati vaše sarmice. Posložite u lonac zajedno s naribanim kupsom i zalijte vodom da sve bude prekriveno njome. U nekom trenutku dodajte konzervu pelata te kuhajte otprilike sat vremena. Poslužite uz pire od graška, krumpira ili batata. Dobar vam tek!