Vrane

Novo otkriće o vranama začudilo znanstvenike: Ove ptice mogu brojati naglas!

GREEN_300_listici_sredina

Tajne ptičjeg svijeta

Nije tajna da su vrane iznimno inteligentne ptice i da svojim sposobnostima zadivljuju promatrače. No, tek otkrivena sposobnost ovih ptica ostavila je u čudu i iskusne znanstvenike.

Nedavna studija, objavljena u časopisu Science, koju je proveo tim znanstvenika pod vodstvom neuroznanstvenice Diane Liao sa Sveučilišta u Tübingenu u Njemačkoj, pokazala je da vrane mogu brojati naglas – proizvodeći određeni i namjerni broj krikova kao odgovor na vizualne i slušne podražaje. Iako su druge životinje, poput pčela, već pokazale sposobnost razumijevanja brojeva, ova specifična manifestacija numeričke pismenosti još nije opažena kod nijedne druge ne-ljudske vrste.

“Proizvesti određeni broj vokalizacija s namjerom zahtijeva sofisticiranu kombinaciju numeričkih sposobnosti i vokalne kontrole”, ističe tim istraživača u svom radu.

Vrane su obučene da proizvode varijabilni broj vokalizacija, između jedan i četiri, nakon što im je pokazan proizvoljni simbol ili audio podražaj. Istraživanje je provedeno na tri vrane, a rezultati su bili impresivni – nakon što bi proizvele potreban broj krikova, sve tri vrane su kljunom udarile metu kako bi označile da su gotove. Pogreške? Gotovo da ih nije bilo, a kada bi se dogodile, bio je to uglavnom jedan krik previše ili premalo.

Ova je sposobnost slična načinu na koji mala djeca uče brojati

Djeca ponekad koriste nasumične brojeve za vokalno brojanje, poput “jedan, jedan, četiri” umjesto “jedan, dva, tri”. Broj vokalizacija je točan, ali same riječi su zbrkane.

Ovo postignuće je posebno impresivno jer su namjerne vokalizacije teže za proizvodnju i zahtijevaju duže vrijeme reakcije od, primjerice, udaraca kljunom ili pokreta glave.

“Naši rezultati pokazuju da vrane mogu fleksibilno i namjerno proizvesti određeni broj vokalizacija koristeći ‘sustav približnog broja’, nesimbolički sustav procjene brojeva koji dijele ljudi i životinje”, zaključuju istraživači u svom radu.

PHOTOS BY: Unsplash.com, Science.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.