leif-christoph-gottwald-rRaY1ikuQPA-unsplash

Novi Zeland planira uvesti porez na podrigivanje stoke, a postoji dobar razlog za ovaj isprva bizaran potez

GREEN_300_listici_sredina

Takozvani burp tax

Novi Zeland je predstavio plan oporezivanja podrigivanja ovaca i goveda u pokušaju da se uhvati u koštac s jednim od najvećih izvora stakleničkih plinova u zemlji - metana.

Na Novom Zelandu živi nešto više od pet milijuna ljudi, zajedno s oko 10 milijuna goveda i 26 milijuna ovaca koji brojčano daleko nadmašuju stanovništvo zbog čega Ministarstvo zaštite okoliša kaže da se i njihove emisije moraju uzeti u obzir. Prema predloženom planu, zemlja će staviti cijenu na podrigivanje ovaca i krava kako bi pomogla državi da smanji svoj ugljični otisak. Time bi Novi Zeland postao prva zemlja koja bi poljoprivrednicima naplaćivala emisije metana od životinja koje drže. Prema ovom prijedlogu, poljoprivrednici će morati plaćati za svoje emisije plina od 2025. godine.

S obzirom na to da gotovo polovica ukupnih emisija stakleničkih plinova u zemlji dolazi iz poljoprivrede, ovaj korak i nije tako začuđujući. “Nema sumnje da moramo smanjiti količinu metana koju ispuštamo u atmosferu, a učinkovit sustav određivanja cijena emisija za poljoprivredu igrat će ključnu ulogu u tome kako ćemo to postići”, rekao je novozelandski ministar klimatskih promjena James Shaw. Ovaj potez predstavlja najveći regulatorni pomak u poljoprivrednoj zajednici u zemlji otkako su ukinute poljoprivredne subvencije 1980-ih.

Metan je posebno istaknut u nedavnom izvješću IPCC-a. Iako je u atmosferi kraće od ugljičnog dioksida, zadržava više topline, ubrzavajući utjecaj globalnog zatopljenja. IPCC je pozvao na smanjenje količine metana za najmanje 30 posto u sljedećih nekoliko godina. Ako uzmemo u obzir da krave proizvode oko 40 posto globalnog metana, poljoprivredni sektor odgovoran je za oko 15 posto svih emisija.

Studija NOAA-e objavljena u travnju pokazala je da su se emisije metana značajno povećale u 2021. “Naši podaci pokazuju da se globalne emisije nastavljaju kretati u krivom smjeru brzim tempom”, rekao je Rick Spinrad, administrator NOAA-e u priopćenju za javnost. “Dokazi su dosljedni, alarmantni i nepobitni. Moramo izgraditi naciju spremnu za klimu koja će se prilagoditi onome što je već ovdje i pripremiti se za ono što dolazi. Istodobno, ne možemo si više priuštiti odgađanje hitne i učinkovite akcije potrebne za rješavanje uzroka problema – onečišćenja stakleničkim plinovima.”

Novozelandski plan također uključuje poticaje za poljoprivrednike koji rade na smanjenju emisija putem aditiva za životinje kao što su alge, a postoje i poticaji za nadoknađivanje emisija, na primjer, sadnjom stabala na svojim farmama. Prihodi od ovog novog poreza, zvanog “burp tax”, išli bi za financiranje istraživanja i razvoja kako bi se dodatno smanjile poljoprivredne emisije Novog Zelanda. Prošlog mjeseca, novozelandski ministar financija dao je 2,9 milijardi novozelandskih dolara za inicijative za borbu protiv klimatskih promjena, koje bi se financirale sustavom trgovanja emisijama zagađivača. “Naše preporuke omogućuju održivu proizvodnju hrane i vlakana za buduće generacije, dok igraju poštenu ulogu u ispunjavanju klimatskih obveza naše zemlje”, rekao je Michael Ahie, predsjednik partnerstva za primarni sektor, He Waka Eke Noa. Još uvijek se razrađuju detalji implementacije plana, a konačna odluka očekuje se do kraja godine.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.