52d668127995323.614ce5a8480f2

Novi e-Yugo: Hoće li kultni automobil na potpuno električni pogon postati stvarnost?

GREEN_300_listici_sredina

Suvremeni Yugić plijeni pozornost

Koliko god da je bio predmet podsmijeha, Yugo je postao kultni automobil, ne samo u zemljama bivše Jugoslavije, već i šire. Proizvodnja ovog automobila prestala je 2008. godine, a mladi makedonski dizajner predstavio je verziju "Novog e-Yuga", automobila za 2025. godinu.

Kultni Yugić počeo se proizvoditi 1980-ih, a proizvodila ga je srbijanska tvrtka Zastava Auto iz Kragujevca. Iako je ovaj automobil bio ponos jugoslavenske automobilske industrije, često je zbog svojih brojnih nedostataka bio omražen. Zbog toga su se pričali vicevi o tome da su kod Yuga kočnice dodatna oprema ili da svi vlasnici Yugića idu u raj, jer su u paklu već bili.

Dejan Hristov, makedonski dizajner, privukao je pozornost konceptom električnog Yuga. Na platformi Behance objavio je dizajn koji formom i funkcijom slijedi original kultnog automobila. Iako je Yugo i dalje izgledom prepoznatljiv, u novoj verziji ima čišće linije, nešto zaobljenije uglove, koristi električnu energiju za pogon te ima svu nužnu i funkcionalnu opremu.

Svojim najnovijim dizajnom želio je prikazati modernu verziju Yugo automobila za 2025. godinu. Hristov je Yugo postavio ispred poznatih monumentalnih spomenika diljem nekadašnje Jugoslavije, kako bi istaknuo karakter i naslijeđe ove marke, a njegove rendere prenijeli su mnogi strani mediji.

Projekt je nastao iz hobija, naime, Hristov kaže kako ni na koji način nije povezan originalnom tvrtke. No, prema njegovoj ideji bi ovakav automobil danas imao potpuno električni pogon, a cjenovno bi ciljao na “široke narodne mase”.

Kako je rekao za  AutoBlog, “Novi e-Yugo” predstavit će srbijanskim vlastima, a bilo bi mu interesantno kad bi se u proizvodnju uključili Rimac Automobili, Stellantis, koji ima tvornicu u Kragujevcu, ili pak Renault, Dacia ili neki treći kineski proizvođač električnih vozila.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.