xiaolong-wong-pdx1LH_TMJM-unsplash

Nova dokumentarna serija o modnoj industriji objašnjava zašto je važno kupovati manje

GREEN_300_listici_sredina

Sve češći greenwashing

Novi film poznatih redatelja Andrewa Morgana i Livije Firth izaziva modnu industriju da se pozabavi stvarnom cirkularnošću, a ne samo greenwashing pričama.

Nakon zajedničkog rada na dokumentarcu “The True Cost”, jednog od najutjecajnijih modnih dokumentaraca posljednjeg desetljeća, priznati filmski redatelj Andrew Morgan i suosnivačica i kreativna direktorica tvrtke Eco-Age, Livia Firth, pokrenuli su dokumentarnu seriju “Fashionscapes”. Ova dokumentarna serija se sastoji od kratkih istraživačkih serija od kojih se svaka bavi određenom problematičnom temom u svijetu mode, ali i pričama o nadi i mogućnostima. Najnovija u nizu, “Fashionscapes: Circularity”, priča važnu priču o cirkularnosti u svijetu mode, koliko je ona moguća, koliko se brendovi zasta pridržavaju pravila cirkularnosti, a koliko njih samo prodaje zaista dobru marketinšku priču.

Nakon što je tijekom posljednjeg desetljeća obišla svijet istražujući opskrbne lance i najveće probleme s kojima se moderna industrija danas suočava, Livia Firth je duboko ušla u srž cirkularnog gospodarstva kako bi saznala što više o tome kako ono funkcionira u modnoj industriji. Kružna ekonomija u modnoj industriji je procijenjena na potencijalno pet milijardi dolara i sa sobom donosi razna obećanja poput onog da će dekarbonizirati i riješiti problem prevelike proizvodnje u modnoj industriji. Nije iznenadilo da su ideje i poruke vezane za cirkularno poslovanje različiti brendovi iskoristili s oduševljenjem, no neki iskoristili za greenwashing. Dokumentarac razotkriva ekološke i marketinške navike industrije koja nema problema s otvorenim laganjem potrošačima. No, također naglašava da kada modni brendovi poduzmu korake da rade bolji dizajn, održiva rješenja su stvarna kao i pozitivan utjecaj.

Jedna od središnjih priča koje industrija nastavlja pričati je ideja da su sintetički materijali odnosno umjetna plastična vlakna na neki način održivija od prirodnih vlakana, što dovodi do velike proizvodnje poliestera koja je nažalost još uvijek u porastu. Prema izvješću A New Textiles Economy Report, u 2017.godini je za proizvodnju poliestera korišteno čak 342 milijuna barela nafte. Taj broj stalno raste i pokazalo se da poliester čini 80% artikala brendova odjeće za brzu modu. To uključuje čak i modne brendove za koje se tvrdi da imaju programe za povrat odjeće ili cirkularne programe. Ono što ovaj film otkriva je i da su ti programi često samo reklamne kampanje čiji je cilj potaknuti svjesne potrošače da mogu nastaviti kupovati više, čak i ako to nanosi štetu našem planetu.

Ono što je istaknuto u ovom Fashionscapes dokumentarcu jest da je plastika jeftin materijal koji ima veliki negativan trag. To je materijal koji je omogućio opstanak brendova brze mode. Ali, naš planet neće opstati ako tako nastavimo dalje. No, postoje alternative, a to su prirodni materijali koji će uvijek nadmašiti umjetne plastične tkanine u održivim razmjerima. Nove se tehnologije oslanjaju na biljke i suvremenu znanost za stvaranje materijala koji su uistinu biorazgradivi.

Kao potrošač, najodrživije što možemo učiniti je educirati se kako bismo brendove mogli smatrati odgovornima za greenwashing oko proizvodnje odjeće od poliestera koja nam ne treba. I najbitnije, možemo prestati podržavati ovakve modne brendove kao i generalno brendove s fokusom na brzoj modi. Umjesto toga, radije uložite u dobro izrađene komade odjeće održivih i etičnih brendova. Ne treba nam još više odjeće, pogotovo plastične, da zagađuje naš planet.

Sve ovo i puno više možete naučiti kroz ovu seriju kratkih dokumentaraca, a sve ih možete pogledati ovdje.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.