276003827_332355305529364_4881038969740943334_n

Novi dokumentarni film ‘MILKED’ pokrenuo je globalnu peticiju protiv mliječne industrije

GREEN_300_listici_sredina

Vrijeme je da razgovaramo o mliječnoj industriji

Novi dugometražni dokumentarac pod nazivom MILKED pokrenuo je peticiju kojom okuplja ljude koji žele podržati globalno smanjenje uzgoja stada mliječnih krava za 25% do 2025. godine. Jedino zajedničkim naporima mogu se smanjiti razorni utjecaji mliječne industrije diljem svijeta.

MILKED je novi dugometražni dokumentarac otkriva alarmantne podatke o utjecaju mliječne industrije na okoliš i zdravlje ljudi. Objašnjava kako novozelandska mliječna industrija (vrijedna više milijardi dolara) postaje najveća prijetnja naciji, dovodeći do ruba najvećeg globalnog poremećaja hrane i poljoprivrede u povijesti čovječanstva. Osim toga, Novi Zeland je i najveći izvoznik mliječnih proizvoda na svijetu, stoga je njihov utjecaj na mliječnu industriju vrlo značajan.

Aktivist Chris Huriwai i lokalna redateljica Amy Taylor snimili su ovaj dokumentarac koji pokazuje kako mliječna industrija sustavno ‘muze’ životinje, potrošače, farmere, rijeke, zemlju i klimu. Izvršni producent ovog filma, Keegan Kuhn, producirao je i svjetski poznate dokumentarce Cowspiracy i What the Health, a u filmu se pojavljuju i istaknute osobe poput znanstvenice Jane Goodall. Također, redatelj James Cameron podržao je novi dokumentarac rekavši za njega da je “snažan poziv za buđenje”.

“Napravili smo MILKED kako bismo pokazali stvarnu cijenu mliječne industrije u našem domu na Novom Zelandu. Ono što smo otkrili bila je horor priča koja se širi svijetom dok govorimo.” – naveli su u peticiji.

 

Upečatljiva priča zapravo govori o globalnom problemu te ukazuje na ono što Novi Zeland i druge zemlje mogu učiniti da promijene svoju sudbinu. Uz premijeru filma objavljene su četiri peticije koje imaju za cilj smanjenje globalnog uzgoja mliječnih krava za 25 % u sljedeće tri godine.

“Zbog profita umiru ljudi i životinje, rijeke su zagađene i priroda uništena. Također smo otkrili da najveći novozelandski proizvođač mliječnih proizvoda, Fonterra, uvelike podcjenjuje svoju proizvodnju stakleničkih plinova, stvarajući više emisija nego cijela Švedska“, objašnjavaju u peticiji.

Peticije se odnose na mliječnu industriju Velike Britanije, SAD-a, Europe i Novog Zelanda čime se tvorci ovog dokumentarca nadaju da će globalni zajednički napori pomoći stvoriti održiviji prehrambeni sustav koji ujedno štiti živote milijuna životinja.


Primjerice, SAD je drugi najveći svjetski proizvođač mliječnih proizvoda, pa zato jednom od peticija traže američkog predsjednika Joea Bidena i ministra poljoprivrede Toma Vilsacka da smanje proizvodnju mliječnih proizvoda u SAD-u za 25% do 2025. godine.

Dokumentarac MILKED dostupan za gledanje putem WaterBear besplatne streaming platforme, a trenutno se održava  globalni izazov pod nazivom Free Milk March kojim se potiče ljude da cijeli mjesec ožujak izbjegavaju konzumaciju mlijeka i mliječnih proizvoda. Ako se želite priključiti ovom globalnom pokretu, podijelite svoje omiljene proizvode, recepte, trikove i označite ih #milkfreemarch i #milkedfilm hashtagovima.

PHOTOS BY: MILKED, Instagram @milkedfilm / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.