Nove vegetarijanske kuharice koje će vam pomoći hraniti se održivije i zdravije

GREEN_300_listici_sredina

Od organizacije hladnjaka do slasnih jela

Ako su vaše novogodišnje odluke vezane za prehranu, vegetarijanstvo ili veganstvo i održiviji način života, u nastavku donosimo popis najnovijih kuharica koje izlaze ove godine. Ova nova izdanja će vam pomoći ne samo s kreativnim idejama za kuhanje, već i kako bolje organizirati i kupovati namirnice, te smanjiti otpad.

Većina ljudi je vjerojatno ušla u novu godinu s novim odlukama; kako živjeti bolje, hraniti se zdravije, više vježbati, naučiti nešto novo, ići na više avantura, živjeti održivije i slično. Neki su možda odlučili uključiti se u Veganuary i isprobati veganstvo ili vegetarijanstvo. Ako su vaše novogodišnje odluke vezane za održiviji način prehrane, bit će vam drago čuti da ove godine izlaze posebno zanimljive kuharice koje će vam pomoći bolje kupovati namirnice, pripremati slasna jela za cijelu obitelj i smanjiti otpada.

 Nisha Melvani – Practically Vegan

“Praktički vegan” je knjiga koja donosi stotinu ukusnih, jednostavnih i šarenih veganskih večera po povoljnim cijenama. Autorica Nisha Melvani shvaća da je mnogim ljudima teško posvetiti se tome da budu vegani 100% vremena, ali vjeruje da ono što se može je posvetiti se jednom veganskom obroku dnevno, odnosno jedna večera na dan. Za one koji pokušavaju uključiti više veganskih obroka u svoju prehranu, ova kuharica je savršen uvod u veganstvo. Nisha je registrirani nutricionist i nudi provjerene veganske recepte i nemilitantni pristup za sve one koji žele smanjiti unos mesa. Kuhanje na biljnoj bazi više se neće osjećati zastrašujuće s lako dostupnim sastojcima koje ćete uvijek iznova koristiti u kuhinji. Kuharica je inspirirana okusima s kojima se upoznala dok je odrastala na Jamajci, u Engleskoj i Kanadi, kao i vlastitim indijskim nasljeđem, a uz recepte dijeli i jednostavne upute i zamjene recepata, kao i kulinarske savjete i trikove.

 Joe Woodhouse – Your Daily Veg

Knjiga “Vaše dnevno povrće” je kuharica u kojoj ćete uživati, sa svakodnevnim receptima koji koriste svakodnevno povrće, za svakodnevne kuhare. Kuhanje bez previše muke je cilj ove kuharice gdje se slavi svakodnevno povrće na svjež i moderan način. Poglavlja se usredotočuju ili na jednu jezgru povrća ili skupinu sličnog povrća, slaveći sezonalnost i potičući vas na zamjenu ako nemate točne sastojke. Ove recepte možete koristiti i kao bazu za eksperimentiranje, dodavajući im i druge omiljene sastojke. Joe Woodhouse u ovoj knjizi miješa teksture, začine i okuse kako bi stvorio zadovoljavajuće obroke koji koriste minimalne sastojke, ali postižu maksimalan okus. Uz savjete o tome kako najbolje pripremiti jela i savjete o smanjenju stresa i vremena u kuhinji, svaki recept je što jednostavniji.

 Craig i  Shaun McAnuff – Natural Flava

Dvojac Craig i Shaun očarali su kuhare posvuda svojim osnovnim uvodom u domaću karipsku hranu u prvoj kuharici “Original Flava”, a u kuharici “Natural Flava” predstavljaju brze i jednostavne karipske recepte na biljnoj bazi. Karipska hrana je poznata po ukusnim mesnim i ribljim jelima, ali ona također sadrži i širok izbor svježeg voća i povrća kao što su jackfruit ili guava, što ga čini savršenim za veganske recepte. Jamajka ima dugu i autentičnu vegansku tradiciju, te je poznato da se jamajčanski rastafarijanci hrane na principu Ital prehrane. Ital znači čisto, prirodno i neprerađeno koliko god je to moguće. Rastafari je izraz jedinstva sa svim stvarima, a italska prehrana to odražava kroz osjećaj mira i zajedništva s prirodnim svijetom. U suštini jamajčansko kuhanje je bez soli, mesa ili aditiva, ali je jednako ukusno i ima moć promicanja cjelokupnog zdravlja i dobrobiti.

 Sophie Gordon – The Whole Vegetable

Ako ste se ikada zapitali kako svoju prehranu učiniti istinski ekološki osviještenom, ova knjiga će vam možda pomoći s odgovorima. U ovoj kuharici ćete otkriti zdrava, održiva i biljna jela bez obzira jeste li u potpunosti vegan ili samo želite pomoći okolišu na neki način. U ovoj prekrasnoj biljnoj kuharici ćete pronaći preko 130 kreativnih, ukusnih recepata gdje se stavlja povrće u samo središte stola, a usput se misli na okoliš. Obuhvaćajući često odbačene dijelove kao što su lišće, stabljike, vrhovi, cvjetovi, sjemenke, pa čak i kore, ovo je kuhanje na najodrživiji način. Sophie Gordon će vam pokazati kako iskoristiti cijeli plod povrća, smanjiti otpad prilikom kuhanja, kako ponovno iskoristiti ostatke hrane te kako se hraniti sezonski.

 Kristen Hong – Fridge Love

“Fridge Love” nije vaša tipična kuharica. Cilj ove knjige je prije svega da ponudi rješenja kako najbolje organizirati svoj hladnjak jer je to najbolji način da smanjite otpad, živite zdravije i štedite novac. A pored svih tih savjeta, nudi i više od 100 recepata. Ovaj jedinstveni vodič za organiziranje vašeg hladnjaka je putokaz za zdraviju prehranu, uštedu novca i smanjenje rasipanja hrane dok uživate u lijepom hladnjaku koji ujedno i bolje radi. Ova knjiga je dijelom organizacijski vodič, a dijelom priručnik za pripremu hrane. Autorica Kristen Hong usvojila je biljnu prehranu bogatu hranjivim tvarima u nastojanju da smršavi i poboljša svoje zdravlje no, uz užurbanu svakodnevnicu i brigu oko obitelji, smatrala je da je nemoguće pridržavati se svoje zdrave prehrane. Rješenje je pronašla u pametnijem i boljem organiziranju hladnjaka koje će na kraju učiniti vaš život jednostavnijim.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.