llio-angharad-jkVToIbJsWA-unsplash

Nove oznake na hrani mogle bi pomoći ljudima da jedu manje mesa. Bi li i vas potaknule?

GREEN_300_listici_sredina

Utjecaj na klimu

Autori studije rekli su da je proizvodnja hrane životinjskog podrijetla, prvenstveno proizvodnja govedine, odgovorna je za 14,5% globalnih emisija stakleničkih plinova.

Nove oznake na hrani mogle bi natjerati ljude biraju opcije koje manje zagađuju okoliš. Oznake o štetnom utjecaju za okoliš na, primjerice, crvenom mesu, mogle bi tako potaknuti ljude da prestanu birati opcije koje negativno utječu na planet, pokazalo je novo istraživanje.

Britanski car hrane, Henry Dimbleby, nedavno je izjavio da je politički nemoguće da vlada kaže ljudima da prestanu jesti što više mesa. Oko 85% poljoprivrednog zemljišta u Engleskoj koristi se kao pašnjak za životinje ili za uzgoj hrane koja se potom daje stoci. Dimbleby vjeruje da je smanjenje mesa od 30% tijekom 10 godina potrebno za održivo korištenje zemljišta u Engleskoj, dok Greenpeace zagovara smanjenje od 70%.

Kako piše Guardian, u travnju je izvješće Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) pozvalo svjetske vođe, posebno one u razvijenim zemljama, da podrže prijelaz na održivu, zdravu prehranu s niskim emisijama. Kliničko ispitivanje, objavljeno u časopisu Jama Network Open, pokazalo je da potrošači dobro reagiraju na tzv. “oznake za klimu” na namirnicama koje kupuju.

Sudionicima studije, koja je koristila nacionalno reprezentativan uzorak odraslih osoba u SAD-u, pokazan je jelovnik brze hrane i zatraženo je da odaberu jednu stavku koju bi željeli naručiti za večeru. Sudionici su mogli vidjeti izbornike s jednom od tri oznake uz svaku ponuđenu namirnicu: crvena oznaka visokog utjecaja na klimu, zelena oznaka niskog utjecaja na klimu ili oznaka koda kao brzi odgovor na svim stavkama (kontrolna skupina).

Uz zelene oznake stajalo je objašnjenje: “Ova je stavka ekološki održiva. Ima niske emisije stakleničkih plinova i mali doprinos klimatskim promjenama”, dok je uz crvenu oznaku stajao opis “Ova stavka nije ekološki održiva. Ima visoke emisije stakleničkih plinova i velik doprinos klimatskim promjenama”. U usporedbi sa sudionicima u kontrolnoj skupini, 23,5% više sudionika odabralo je održivu stavku jelovnika kada su jelovnici prikazivali oznake visokog utjecaja na klimu, a 9,9% više sudionika odabralo je održivu stavku jelovnika kada su jelovnici prikazivali oznake niskog utjecaja na klimu.

Autori studije sa sveučilišta Johns Hopkins i Harvard rekli su: “Proizvodnja hrane životinjskog podrijetla, prvenstveno potaknuta proizvodnjom govedine, odgovorna je za 14,5% globalnih emisija stakleničkih plinova. preusmjeravanje trenutnih prehrambenih obrazaca prema održivijim dijetama s manjim količinama crvenog mesa, moglo bi smanjiti emisije stakleničkih plinova povezane s prehranom do 55%.”

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.